Tuzlanski ljekari unaprijedili liječenje bolesti jetre

Univerzitetsko klinički centar Tuzla nastavlja nizati uspjehe. Tim profesionalaca sa ove klinike razvio je novi jednostavni metod za dijagnostiku fibroze jetre bez biopsije.

Izvor: N1

 

Podsjećamo, ovaj uspjeh dolazi nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha tima istraživača Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju, također sa ove klinike, koji su uradili najbolju meta – analizu ikad.
Šta to znači ova analiza, ali i novo dostignuće u medicini, u Novom danu govorio dr. Nermin Salkić, voditelj tima UKC Tuzla.

Interesovalo nas je šta je to fibroza?

“Zajednički proces svih bolesti jetre. Proces stvaranja ožiljnog tkiva jetre. Ona ima svoje stadije, koja završava cirozom, finalnim stadijem bolesti jetre”.

On je istakao da je naše područje takvo da imamo dosta hepatitnih oboljenja, što je karakteristika siromašnijih zemalja. Kkod nas je najčešći hepatitis B.

Dijagnostika fibroze jetre bez biopsije. Šta to znači u suštini interesovalo nas je.

“U medicini smo bili ograničeni na to da fibrozu dokazujemo biopsijom, odnosno da iglom vadimo fragmente jetre, i gledamo pod mikroskopom. To je efikasno, ali neugodno za pacijente. Posljednjih 10 godina se radi na tome da svedemo neugodnosti na minimum. Sada pacijentu možemo izbaciti pet ili šest nalaza, koje ubacimo u matematičku formulu i algoritam, koji dokaže da li pacijent ima fibrozu ili ne”, pojednostavljeno je objašnjenje revolucionarne metode liječenja bolesti jetre tuzlanskih ljekara.

Metoda je dostupna u obliku internet stranice s online kalkulatorom na kojoj ljekari iz cijelog svijeta s bilo kojeg uređaja s pristupom internetu mogu dijagnosticirati svoje pacijente s hepatitisom B.

Nova metoda je naročito pogodna za zemlje sa ograničenim resursima, a velikim brojem pacijenata, a potvrdu o validnosti dao je prestižni magazin European Journal of Internal Medicine.

Ranije je u magazinu American Journal of Gastroenterology, koji je jedan od tri vodeća iz svoje branše, objavljena meta – analiza tuzlanskog ljekarskog tima.

Vrhunskom tipu naučne publikacije koji objedinjuje nalaze i rezultate više različitih studija kako bi se došlo do što preciznijih dokaza o djelovanju terapije ili dijagnostičkoj snazi nekog testa. Rečeno je da je ovo najbolje urađena analiza ikada.

U planu je da se napravi sličan test i za pacijente sa hroničnim hepatitisom C.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close