Kultura

Tuzlanska vlast ponizila generala Šadića!

Dana 15. maja, ljeta gospodnjega 2017.godine, Tuzla je ponizila generala Hazima Šadića, komandanta 2.korpusa Armije BiH! Najuspješnijeg i najboljeg generala, komandanta najveće vojne formacije koja je činila od 50 do 60 posto Armije i koja je držala front od Tešnja do Teočaka, u dužini od 600 kilometara. Tuzla je uvrijedila, danas, 15.maja 2017. godine, čovjeka koji je onomad obukao svečano civilno odijelo i glasao, kao pukovnik JNA, za nezavisnu i samostalnu, međunarodno priznatu državu BiH u njenim istorijskim granicama.

Tuzla je danas svog komandanta Korpusa u kojem je bilo 22 posto nebošnjaka, dakle, 100 posto domoljuba, ponizila kao nikog do sada.

Danas, u sali Narodnog pozorišta u Tuzli, na svečanoj akademiji posvećenoj herojima odbrane Tuzle 15. maja 1992.godine, borcima sa Brčanske Malte, generalu Hazimu Šadiću je protokol gradonačelnika Jasmina Imamovića Merkatora, jasno po njegovom naređenju, dodijelio mjesto u drugom redu.

General Hazim Šadić, svojevremeno komandant najvećeg korpusa Armije BiH

Tako je general, po nalogu Imamovića i njegovih iz vlasti, postao drugorazredna osoba po značaju, u odnosu na neke gradske frajle i dilbere, koji su pozicionirani u prvom redu iliti safu.

Drugorazrednu ulogu, prvorazredni branitelj i general Armije BiH, čestiti Hazim Šadić, nije mogao prihvatiti. U drugi red je, doduše, sjeo, ali nakon pet-šest minuta svečane akademije u čast branitelja Tuzle, ustao je i dostojanstveno napustio salu Narodnog pozorišta. Tako je Tuzla “popljuvala” svog generala! Upravo tako!

Dobro je, doduše, da Šadić nije slušao govor hronično rastrojenog “diktatora” Grada koji je ličio na najbolje dane Kastra.  Rasijani gradonačelnik je falsifikovao i istorijske činjenice na taj način što je ulogu JNA na Brčanskoj Malti minimizirao svodeći odbranu grada na jednu od bitaka „građanskog rata u BiH“, baš onako kako ga kvalificira srpska nacistička propaganda.

Meša Bajrić, Hazim Šadić i Selim Bešlagić danas kod spomen obilježja poginulim borcima na Brčanskoj Malti

U nastavku, gradonačelnik je, valjda u nervnom rastrojstvu ili pod nekim sredstvima, govorio o cijeni lijekova u Srbiji! Na taj vokabular su pojedini članovi gradonačelnikove privatne vojske, uniformisani a bez perki fazana što ih imaju italijanski generali, napuštali Narodno pozorište uz negodovanje i psovke! Valjda je to primijetio i sam gradonačelnik pa je svoj bljutavi i predugi govor skratio.

Doduše, možda je skraćenje “prdimahovinskog” govora uzrokovano time što njegova logistika nije pripremila suhe obroke za sve koji su prisustvovli nezapamćenoj bruki u Narodnom pozorištu.

Takvu blamažu, takav skandal Tuzla ne pamti! Od danas će, nažalost, pamtiti i jedno i drugo!

(Piše: Ekrem Avdć)

tuzlalive

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close