Tuzlaci obilježili dan kad su odlučili suprotstaviti se agresoru

Polaganjem cvijeća na spomen obilježja na Slanoj banji i Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Tuzli, danas je obilježen 4. april, datum od izuzetne važnosti u novijoj historiji ovog grada.

Na ovoj sjednici je stavljen i poseban akcenat na mnoge negativne događaje koje su se događale tokom 2014. godine.

Na današnji dan, 1992. godine, 69 tadašnjih odbornika iz svih političkih stranaka odlučili su da sačuvaju i odbrane svoj grad u skladu sa zakonom, u čemu su i uspjeli.

Danas su se ovog značajnog datuma prisjetio gradonačelnik Jasmin Imamović, kao i vijećnici, brojne delegacije, udruženja, članovi boračkih organizacija, organizacija osoba sa invaliditetom i drugi.

– Ne možemo obilježiti 4. april kao da se ništa nije dogodilo. U prošloj godini su nas zadesile velike demonstracije, požari i klizišta. Na današnjem obilježavanju ovog značajnog datuma želim da podvučem o tome da još nemamo krivce onih koji su radnike brojnih firmi sa područja TK dovedeni u stanje u kojem se nalaze. To su, također, naši bivši borci koji su branili ovaj grad – istaknuo je Imamović.

Posebno je naglasio da postoji puno ljudi koji žive, tvrdi, bahato bogato i ne plaća PDV.

-Postoji dug za PDV u iznosu od četiri miliona maraka samo od jedne firme, to su ogromne pare, a radnici su gladni. Govorim to javno i apelujem na nadležne vlade da što prije riješe ovaj problem radnika. Većina tih radnika su svoj život rizikovali na današnji dan 1992. godine i doprinijeli da ovaj grad bude odbranjen od neprijatelja – poručio je Imamović.

Pored pripadnika Armije RBiH, veliku i značajnu ulogu u odbrani grada imali su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH, odnosno stanica javne bezbijednosti Tuzla.

Autor: M. Ahmedić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close