Tužiteljstvo BiH: Uhapšen Živko Budimir i još 18 osoba!

Ministar pravosuđa FBiH Zoran Mikulić potvrdio je ranije novinarima da Budimir ne može imati imunitet od krivičnog gonjenja, te da može biti uhapšen, što je i učinjeno, to jeste da ne može biti zaštićen imunitetom.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je informaciju da je danas uhapšen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Pored Budimira, pripadnici SIPA-e su uhapsili Petra Barišića, savjetnika predsjednika FBiH za pitanja branitelja i penzionisanog generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hidajeta Halilovića, predsjednika Komisije za pomilovanje Federalnog ministarstva pravde, Sauda Kulosmana, predsjednika Jedinstvene organizacija boraca (JOB), dok je Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH još u bjekstvu.

Ukupno je uhapšeno 19 osoba. Pored, Budimira, Halilovića, Barišića, Kulosmana, uhapšene su osobe inicijala A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M., Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž, a svi se terete da su počinili kaznena djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Nakon lišenja slobode, osumnjičene osobe će po završetku pretresa biti sprovedene u prostorije SIPA, gdje će ih ispitati Zajednički istražnog tima Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Današnje istražne aktivnosti provedene su u tri predmeta kodnih naziva Patriot, Memory i Pravda, sa ciljem rasvjetljavanja krivičnih djela koruptivne prirode, na području FBiH, te kazenih djela organiziranog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom narkotika.

U istražnim aktivnostima i pretresima, sudjeluju i asistiraju pripadnici više policijskih agencija u BiH.

Tokom istražnih aktivnosti izvršen je pretres Ureda Predsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH, te Ured Predsjednika FBiH u Mostaru, u zgradi Vlade FBiH u Mostaru. Također, izvršen je pretres dijela prostorija Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH, kao i pretres više stanova na području FBiH.

Nešto prije 17 sati deblokirana je i zgrada Vlade FBiH u Mostaru, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Ministar pravosuđa FBiH Zoran Mikulić potvrdio je ranije novinarima da Budimir ne može imati imunitet od krivičnog gonjenja, te da može biti uhapšen, što je i učinjeno, to jeste da ne može biti zaštićen imunitetom.

 

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close