BiHPolitika

Tužilaštvo KS: Ne želimo davati nikakve informacije zbog interesa istrage o slučaju Mahira Rakovca

Tužilaštvo Kantona Sarajevo potvrdilo je da je otvorilo istragu u slučaju Mahira Rakovca (15), koji je 14. decembra 2015. izvršio samoubistvo u sarajevskom naselju Dobrinja.

Prema tvrdnjama njegove majke Alise Mahmutović, koja se javno oglasila u nekoliko navrata, Mahir se na samoubilački čin odlučio zbog zlostavljanja kroz koja je prošao u Međunarodnoj školi na Ilidži.

“Tužilaštvo Kantona Sarajevo oglasilo se prije dva dana povodom slučaja Mahira Rakovca. Trenutno zbog interesa istrage ne želimo davati nikakve informacije. 

Ono što mogu potvrditi jeste da je istraga otvorena. Službenici kantonalnog tužilaštva u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS poduzimaju sve potrebne radnje kako bi se rasvjetlile relevatne činjenice i utvrdila eventualna krivična odgovornost. 

Ništa više od ovoga vam ne mogu reći u ovom trenutku”, kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Adil Žigić, predsjednik Udruženja roditelja maloljetne djece u BiH kaže kako se do sada nisu susretali sa slučajevima poput ovog koji je posljednjih dana uzdrmao bh. javnost.

Cilj Udruženja koje predvodi Žigić je da radi na približavanju porodici te da suočavanju sa problemom maloljetničke delikvencije.

“Izvještaji o radu pedagoških ustanova u Sarajevu javno su dostupni svakome. Naše Udruženje se potrudi i dođe do takvih izvještaja. Iskreno izvještaj o radu Međunarodne škole na Ilidži nikada nismo niti tražili, niti do njega došli. Slučaj tragično preminulog Mahira Rakovca je, vjerujte, prvi slučaj s kojim se susrećemo u kojem se dešavaju stvari koje spominje njegova majka. 

Do sada nismo imali slična loša iskustva u školama, osim onih koji su u nekim granicama normalnog da tako kažem. Naravno, postoje mnogi problemi u školama, postojali su u prije, postojaće i u buduće, ali za ovakav slučaj nikada nismo čuli, niti nam se neko obratio”, kazao je Žigić.

Kada je u pitanju Prosvjetno-pedagoški zavod Kantona Sarajevo, oni su rekli da na temu nadzora pedagoškog rada školskih ustanova ne smiju razgovarati bez odobrenja Ministarstva za obrazovanje, nauku i sport KS. Resorno ministarstvo je jučer izdalo saopštenje za javnost u kojem tvrde da su poduzeli određene aktivnosti u rasvjetljavanju slučaja Mahira Rakovca kako bi što prije imali sve relevantne informacije.

Petnaestogodišnji Mahir Rakovac izvršio je samoubistvo skokom sa osmog sprata zgrade u naselju Dobrinja u Sarajevu, 14. decembra prošle godine. Mahir je bivši učenik Internacionalne osnovne škole na Ilidži u Sarajevu, gdje je, kako u više javnih obraćanja tvrde njegovi roditelji – majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović – bio zlostavljan i silovan od drugih učenika.

Roditelji navode kako su o tome da je Mahir bio silovan saznali nakon njegove smrti, od školskog kolege. Tvrde i da su o zlostavljanju njihovog sina znali u Internacionalnoj osnovnoj školi, ali da nisu poduzeli ništa da to zaustave.

Iz navedene škole su u pisanom saopćenju negirali tvrdnje roditelja.

Samoubistvo ovog dječaka pokrenulo je lavinu rekacija javnosti u Sarajevu i BiH, koja traži da se provede detaljna istraga, najstrožije sankcioniraju odgovorni i izmijeni zakonska regulativa koja se odnosi na maloljetne delikvente kako bi se uvele strožije kazne.

AA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close