PolitikaSvijet

Turski list objavio stravične transkripte audio zapisa koji svjedoče ubistvu Jamala Khashoggija…

SAUDIJCI U VELIKIM PROBLEMIMA: Turski list objavio stravične transkripte audio zapisa koji svjedoče ubistvu Jamala Khashoggija…

Turski dnevnik Daily Sabah objavio je transkripte audio snimaka novinara Jamala Khashoggija i saudijske grupa koja ga je ubila u konzulatu u Istanbulu prošle godine

Snimci  do kojih je došla turska nacionalna obavještajna služba, a  objavio Daily Sabah u ponedjeljak, predstavljaju detaljne razgovore između saudijskog novinara i pripadnika grupe od 15 ljudi koji su izvršili ubistvo 2. oktobra 2018. godine, prenosi Al Jazeera.

Jamal Khashoggi, saradnik Washington Posta, koji je živio u Sjedinjenim Državama, otišao je u konzulat svoje zemlje kako bi prikupio dokumente za planirano vjenčanje.

Kad je ušao u konzulat dočekalo ga je poznato lice prije nego što su ga uvukli u sobu, piše Daily Sabah.

– Molim vas, sjedite. Moramo vas vratiti u Rijad – rekao je Maher Abdulaziz Mutreb, viši saudijski obavještajni oficir i tjelohranitelj saudijskog prestolonasljednika Muhammeda bin Salmana.

– Postoji nalog Interpola. Interpol je tražio da budete vraćeni. Ovdje smo da vas predamo njima – kazao je Mutreb.

Jamal Khashoggi je odgovorio: “Ne postoje tužbe protiv mene. Moja zaručnica me čeka ispred.”

U posljednjih 10 minuta prije nego što je ubijen, Mutreb je tražio od Jamala da “ostavi poruku za svog sina”, kazavši da ne brine ako ne bude mogao stupiti u kontakt sa svojim ocem.

Kada je Jamal Khashoggi odbio, Mutreb je rekao “Napišite je, gospodine Jamale. Požurite. Pomozite nama kako bi mi mogli pomoći vama jer ćemo vas u konačnici morati vratiti u Saudijsku Arabiju i ako nam ne pomognete znate šta će se desiti na kraju.”

Grupa ubica je zatim dala neko opojno sredstvo saudijskom novinaru. Njegove posljednje riječi prije nego što je pao u nesvijesti su bile “Imam astmu. Nemojte to raditi, ugušit ćete me.”

Zatim se čuo zvuk pile za autopsiju koja je raskomadala tijelo 59-godišnjaka u pola 2 popodne. Čitava procedura je trajala oko 30 minuta.

Njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno.

Turska je navela da je ubistvo Jamala Khashoggija s predumišljajem izvela saudijska vlada.

Saudijski zvaničnici negiraju ove optužbe, insistirajući da je novinar ubijen u “akciji koja je krenula naopako” nakon što su prvobitno tvrdili da je napustio zgradu konzulata i nestao.

Saudijske vlasti optužile su 11 neimenovanih osumnjičenih za njegovo ubistvo, uključujući petoricu koji bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu pod optužbom da su “naredili i počinili zločin”.

CIA je navodno zaključila da je prestolonasljednik Muhammed naredio ubistvo, što zvaničnici u Rijadu negiraju.

Tokom suđenja u Rijadu u nedjelju, Daily Sabah otkrio je neke od izjava ubica.

U audio snimku nekoliko minuta prije nego što je Jamal Khashoggi ušao u zgradu konzulata, Mutreb je pitao da li će “biti moguće staviti trup u kesu”.

(SB / Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close