Turska: Za 15 ugroženih mjesta u BiH određene turske općine i gradovi koji će im pomagati

Unija turskih mediteranskih općina (MBB) danas se sastala i razmatrala načine na koji će voditi akciju pomoći za poplavama ugroženim područjima Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency  (AA).

Gradonačelnik Burse i predsjednik MBB-a Recep Altepe je kazao da su svi načelnici Unije izrazili apsolutnu predanost ovom pitanju i da su jednoglasno usvojili odluku o pokretanju kampanje pomoći za 15 bosanskohercegovačkih mjesta koja su pogođena velikim poplavama.

Na pozvi predsjednika Unije Altepea, načelnici općina članica su se sastali u sjedištu Unije u Eminonu i dogovorili strategiju kampanje. Briga o BiH je naša obaveza Ukazujući na ogromne posljedice poplava u BiH, Altepe je kazao da Unija MBB, koja uključuje 60 posto terotorije Turske, preuzima svoju odgovornost da pomogne prijateljima i braći u BiH, te dodaje da je dogovorena koordinacija svih općina MBB u predstojećoj kampanji.

Istakavši da je dogovoreno da svakom od 15 poplavljenih područja BiH pomažu po tri općine članice MBB-a, Altepe je kazao da će najveći dio pomoći sačinjavati kućne potrepštine, dugotrajna hrana, madicinska sredstva, te sredstva za higijenu i dezinfekciju. Podsjetivši da su ekipe turskog Ministarstva vanjskih poslova, Burse, Istanbula i drugih iz Turske već na terenu i da rade na utvrđivanju potreba ugroženih stanovnika, Altepe je kazao da se te liste potreba dostavljaju MBB-u i da će akcija biti vođena u koordinaciji i pravovremenim kotaktima i sa zvaničnicima u BiH.

Predsjednik MBB-a Altepe je u izjavi za medije kazao da su u kontaktu sa rukovodioce ekipa Grada Istanbula i Turskog polumjeseca u BiH Ismailom Hakkiom Turuncom i da će po hitnom postupku biti poslana pomoć u vidu mlijeka u prahu, ležaja, insekticida, frižidera, mobilnih kreveta, pumpi za vodu, pelena i dječije hrane. Zamjenik gradonačelnika Istanbula Goksel Gumusdag je kazao da 48-člana ekipa ovo grada sa 19 vozila neprestano radi na terenu u BiH i da je utvrđeno da je BiH najpotrebnija pomoć u lijekovima i pokućstvu.

On je naglasio važnost dobre koordinacije tokom kampanje.

Na kraju sastanka je usvojen i princip po kojem su svakom ugroženoj općini BiH dodijeljene turske općine koje će slati pomoć, a usvojena tabela izgleda ovako:

Zenica – Grad Istanbul, Olovo – Grad Bursa, Fatih, Tuzla – Bagcilar, Uskudar i Besiktas, Sanski Most – Beylikduzu, Buyukcekmece i Silivri, Maglaj – Kagithane, Umraniye i Atasehir, Bosanski Šamac – Bayrampasa i Beykoz, Brčko – Sisli, Bakirkoy, Eyup i Esenler, Bijeljina – Kadikoy, Catalca, Sariyer i Avcilar, Orašje – Esenyurt i Adalar, Prijedor – Beyoglu, Gaziosmanpasa i Kartal, Odžak – Kucukcekmece i Sultangazi, Doboj – Osmangazi, Arnavutkoy, Pendik i Maltepe, Jajce – Sultanbeyli i Cekmekoy, Kakanj – Sancaktepe, Sile i Tuzla, te Zavidovići – Gungoren, Bahcelievler i Basaksehir.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close