PolitikaSvijet

Turska: Vojska tvrdi kako je Erdogan zbačen – Erdogan pozvao narod na ulice

Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag rekao je da iza vojnog udara stoje ljudi koji podržavaju klerika Fethulaha Gulena, Erdoganvog protivnika koji je u egzilu u SAD-u.

 

01:20 Na ulicama ima i onih koji podržavaju vojni puč. Kliču tenkovima i vojnicima. Stanje na terenu je prilično konfuzno, a informacije su proturječne.

01:15 O događajima u Turskoj progovorio je i američki predsjednik. “Sve strane u Turskoj trebale bi podržati demokratski izabranu vlast”

Najmanje 17 policajaca je ubijeno u sukobima sa vojskom koja je izvela državni udar. Prema posljendjim informacijama, policija polako preuzima kontrolu.

_______________________

Cemal Hasimi, savjetnik Tayipa Erdogana, u razgovoru za CNN rekao je da su i premijer i predsjednik trenutno u Istanbulu. Rekao je i da pučisti predstavljaju tek manji dio vojske i kako će, kako je rekao, “demokratski izabrana vlast” u roku 24 sata uspostaviti ponovo vlast.

_______________________
Turska je na rubu građanskog rata. Diljem zemlje Erdoganovi pristaše izlaze na ulicu, vjerojatno potaknuti njegovim pozivom da to učine.

00:25 Kako CNN javlja, vojska je na prosvjednike kod aerodroma Attaturk u Istanbulu otvorila vatru.

00:20 Na Trgu Taksim u Istanbulu okupili su se Erdoganovi pristaše. Navodno je došlo i do sukoba.

Građani izlaze na ulice i suprotstavljaju se vojsci. Na snimku koji je objavio list Yeni Shafak vide se građani kako se penju na tenk. Na snimcima CNN-a vide se građani koji prilaze vojnicima i okružuju ih. Prema dosadašnjim informacijama, vojska nije pucala na građane.

 

Američki dužnosnici tvrde da Erdogan traži azil u Njemačkoj?! 

Grupa koja je izvela puč sebe naziva “Vijećem za mir”. Tvrde da pišu novi ustav. Istakli su lojalnost Atatürkovoj državi. Naredili su i uvođenje policijskog sata u cijeloj Turskoj.
Ovo je četvrti državni udar turske vojske u zadnjih 65 godina. Posljednji put vojska je intervenisala 1997. godine, ali tada bez izlaska na ulice. Posljednji klasični državni udar zabilježen je 1980.


TURSKA vojska u večernjim satima izvela je vojni udar te su, kako sami tvrde, svrgnuli Erdoganovu vlast. Vodstvo puča Erdogana optužuje za uništavanje demokracije i sekularnosti u godinama njegove vladavine. Svi letovi iz Turske su otkazani, na ulicama Istanbula došlo je do sukoba vojske i policije, a tisuće građana požurilo je na bankomate kako bi došli do svoje ušteđevine.

23:31 – Erdogan se putem privatne televizije obratio naciji. Pozvao je građane da izađu na ulice. Njegova lokacija nije poznata, a sniman je smartphoneom što ukazuje da se negdje krije. U međuvremenu, mediji javljaju da se u blizini predsjedničke palate u Ankari čuje žestoka pucnjava.

23:20 U kratkom obraćanju Erdogan je pozvao ljude da izađu na ulice.”Ja sam zapovjednik ove zemlje. Oni koji pokušaju izvesti puč skupo će to platiti”, rekao je Erdogan. OPŠIRNIJE

_____________________

23:15 Vojska u Turskoj ima značajnu ulogu, a već jedno stoljeće služe kao korektiv vlasti. Opširnije o ulozi vojske u turskom društvu pročitaj OVDJE.

____________________

Državna televizija TRT objavila je da su otkazani svi letovi iz Turske

23:05 Vojska je preuzela kontrolu nad prostorijama državne televizije, TRT-a.

Kako je javljeno na istoj televiziji, državom sad vlada “mirovno vijeće” koje će osigurati sigurnost građana.

Priopćeno je kako su demokratski i sekularni zakoni za vrijeme Erdoganove vlasti bili uništavani.

____________________

Izvor blizak Erdoganu rekao je da je predsjednik na sigurnom i da će se uskoro obratiti javnosti. Prema državnoj agenciji Anadoliji, ministri u vladi Binali Yildirima nisu uhapšeni, osudili su pokušaj pobune te rekli da će sve biti učinjeno da se pobuna zaustavi a vojnici kazne.

22:53 – CNN navodi da se Erdogan nalazi na odmoru u Bodrumu, a turski mediji da u cijeloj situaciji nije jasna njegova uloga i status. U međuvremenu, građani Turske masovno podižu novac sa bankomata te lire mjenjauju za stranu valutu.
_________________________
Svi letovi iz Istanbula su otkazani

22:50 Kako javlja Sky News, na ulicama Istanbula vodi se borba između vojske i policije. Policajci koji brane predsjedničku palaču navodno su razoružani.

22:42 Blokirane su sve društvene mreže, na ulicama se nalaze tenkovi.

22:40 Turska vojska tvrdi kako je Erdogan zbačen te kako oni kontroliraju zemlju.

___________________________
Hulusi Akara, šefa turske vojske, uhapsila je vojska, navode mediji. Istanbulski aerodrom je zatvoren, a turski mediji navode da se čuje povremena pucnjava u blizini sjedišta specijalne policije.

22:45 – Pristup internetu i društvenim mrežama je blokiran, a državna televizija je ugašena, navode mediji.

22:43 – Turski mediji javljaju da je vojska saopćila kako je predsjednik Erdogan “van zemlje na odmoru”.

_____________________

Blago rečeno u Turskoj je trenutačno haotična situacija. Vladini zvaničnici tvrde da je samo dio vojske pokušao izvesti državni udar, dok je vojska saopćila da je preuzela punu kontrolu te da su
“zadržani” civilni dužnosnici. Istovremeno, civilne vlasti pozivaju narod na ulice. JOš uvijek se ne zna gdje je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

22:35 – Prema navodima Reutersa, turska vojska je zvanično potvrdila da je preuzela vlast i zbacila vladu premijera Yildirima.

Turski premijer: Dio vojske pokušao izvesti udar

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je u petak navečer kako je grupa unutar turske vojske pokrenula dešavanja koja imaju karakteristike pokušaja državnog udara.

On je za NTV televiziju kazao “kako je tačno da je bio takav pokušaj”.

Nije dao više detalja, ali je naveo kako Turska nikada neće dozvoliti nikakvu “takvu inicijativu koja će poremetiti demokratiju”.

Kazao je kako će odgovorni za dešavanja platiti najveću kaznu.

Yildirim je naveo kako je određen broj generala umiješano u pokušaj preuzimanja Vlade.

Vojni avioni i helikopteri u zraku

U petak navečer se u turskoj prijestolnici Ankari začula pucnjava, navode svjedoci novinskih agencija, dok su viđeni vojni avioni i helikopteri u zraku.

Svjedoci agencije Reuters iz Istanbula, najvećeg grada Turske, također su vidjeli helikoptere u zraku.

Turska TV NTV javlja kako su oba istanbulska mosta preko moreuza Bosfor zatvorena za saobraćaj.

Još nije poznato da li su ova dešavanja povezana.

Turski mediji javljaju kako se na istanbulskom aerodromu Ataturk nalaze brojni tenkovi i pješadija vojske.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vezane vijesti:
http://www.magazinplus.eu/turska-vojska-izvela-drzavni-udar/

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close