Turska uvodi kontroverzni novi sigurnosni pravilnik, lider CHP oporbe: “Turska se pretvara u polu-otvoreni zatvor”, premijer Davutoglu: “Ovo su revolucionarne reforme”

Vlada pokušava pretvoriti Tursku u polu-otvoreni zatvor s uspostavljanjem spornih sigurnosnih propisa, rekao je predsjednik Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu na tjednom sastanku stranke u Ankari.

(advance.hr)

“Oni sada uvode novi propis koji propisuje kazne za ljude koji si prekrivaju lica na prosvjedima. Već postoji kazna za to, zašto varate narod?”, zapitao se Kilicdaroglu i dodao “Zemlja bi se mogla pretvoriti u zatvor polu otvorenog tipa. Mogu li novinari pisati otvoreno u Turskoj?”

“Mi pokušavamo donijeti revolucionarne reforme, koje imaju za cilj zaštitu privatnog života, osobnih prava i slobode”, rekao je premijer Ahmet Davutoglu, obraćajući se svojoj parlamentarnoj stranci po pitanju prijedloga zakona kojeg mnogi smatraju drakonskim.

Premijer je odbacio kritike koje govore da će novi zakon dati prevelike ovlasti policiji i rekao da će novi zakon ukinuti dvosmislenosti oko korištenja sile za vrijeme demonstracija.

“Sve nove mjere u skladu su s propisima Europske unije i s univerzalnim standardima”, rekao je Davutoglu i dodao kako se “Sve novouvedene mjere moraju odobriti od strane parlamentarnog Odbora za usklađivanje legislative s Europskom unijom.”

Zakon bi trebao uvesti oštrije kazne za one koji se odluče koristiti nasiljem za vrijeme demonstracija.

“Svaki čin koji dovede do nasilja smatrat će se zločinom, a policija će od sada potencijalnim kriminalcima smatrati sve one koji prekriju lice za vrijeme prosvjeda”, rekao je premijer Davutoglu.

Neće dolaziti do proizvoljnog pretraživanja stanovnika, no policija će moći upotrijebiti svoje ovlasti ako postoje jaki dokazi koji upućuju na počinjenje kaznenog djela.

Kao mjera protiv zloporabe policijskih ovlasti osnovat će se parlamentarni odbor čiji članovi će dolaziti iz svih parlamentarnih stranaka, a zadatak odbora biti će revizija policijskog djelovanja u pojedinim slučajevima.

“Nadalje, pooštrit će se mjere za stavljanje u promet opojnih sredstava i sintetičke marihuane, dilere će se smatrati teroristima, a ako je počinitelj uhićen u blizini škole, kazne će biti dvostruko veće”, rekao je Davutoglu.

Najveći korupcijski skandal bez dokaza

Predsjednik CHP-a izrazio je sramotu nastalu ukidanjem velike korupcijske istrage u koju su bili uključeni ključni vladini igrači, te je usporedio tužitelja s nacistima.

Ekrem Aydiner, tužitelj Jedinice za antiterorizam i organizirani kriminal iz Ureda glavnog istanbulskog tužitelja odlučio je da za 53 glavna optužena u najvećem korupcijskom skandalu ne postoji dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

“Ako u ovom slučaju ne postoje dokazi za podmićivanje i korupciju, onda ne postoje dokazi niti u jednom korupcijskom slučaju na svijetu. Slučaj podmićivanja težak je 247 milijardi lira, a on ne vidi dokaze”, rekao je Kilicdaroglu.

izvor(i): Hurriyet

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close