Turska pružila utočište vođama terorističkih grupa iz Sirije

Turska pružila utočište vođama terorističkih grupa iz Sirije i otvorila operacioni centar za njih na svojoj teritoriji!

Kako navodi arapski portal Shaamtimes.net  u svojim vijestima, Turska je već povukla 150 vođa različitih terorističkih skupina iz provincija Idlib, Hama i Aleppo, kako bi ih zaštitila od ruskih zračnih napada, otvaranjem operacionog centra na svojoj teritoriji uz samu sirijsku granicu.

Libanski list „As-Safir” objavio je kako ekstremistička grupacija Jaysh Al-Fateh, iza koje stoje Saudijska Arabija, Katar, Turska i Amerika, počela povlačiti svoje snage iz Idliba i drugih gradova na sjeverozapadu Sirije. Isti list tvrdi da glavnu ulogu u grupaciji Jaysh Al-Fateh igra Jabhat al-Nusra, koja je povezana sa Al Kaidom. “Al-Safir” navodi izjave neimenovanih komandira pobunjenika, koji ne kriju da se evakuiraju, jer očekuju nove zračne udare.

Podsjećamo, novinarka Serena Shim, koja je prošle godine “stradala u saobraćajnoj nesreći” (čit. likvidirana!),  snimila je kako Turska, članica NATO-a, propušta borce takozvane “Islamske države” prema Siriji i Iraku. U kombijima, koji su bili obilježeni kao NVO vozila, uključujući i logo Svjetskog programa hrane Ujedinjenih nacija (VFP), “borci” su preko Turske žurili svojoj “braći” u Siriji.

Serena Shim je imala dokaze o aktivnoj podršci, čak direktno iz spornog grada Kobane, gdje su se vodile žestoke borbe, gdje je turska vojska držala čitav granični region okupiranim i spriječila pošiljke humanitarne pomoći, kao i priliv kurdistanskih dobrovoljaca, ali ko je htio pomoći ISIL-u, mogao je bez problema preći u već pomenutim vozilima i uz pomoć turske vojske, prenosi EX YU  Voice.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close