PolitikaSvijet

Turska izborna komisija mijenjala pravila na biralištima u toku glasanja

Dok je glasanje o ustavnim promjenama bilo u toku, izborna komisija iznenada promijenila pravila na biralištima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predsjedaće sjednicom vlade u ponedjeljak u Ankari, objavio je CNN Turk pošto su u nedjelju birači tijesnom većinom glasali za ustavne promjene kojim Turska dobiva predsjednički sistem.

Dvije glavne turske opozicione stranke osudile su navodne manipulacije na referendumu koje su išle “na ruku” Erdoganu.

Glavna opoziciona socijaldemokratska stranka CHP izvijestila je da kani osporiti glasove s gotovo 37 posto birališta, a brojka bi se, kako je kazao glavni tajnik stranke Erdal Aksunger, mogla popeti i na 60 posto, prenose turski mediji.

I druga opoziciona stranka HDP na Twitteru je objavila da namjerava osporiti glasove s “dvije trećine” birališta.

“Po podacima koji nam stižu, došlo je do manipulisanja za tri do četiri postotna boda”, kazao je.

Opozicione CHP i HDP oštro su osudile mjere što ih je nekoliko sati prije zatvaranja birališta objavila turska izborna komisija, a riječ je o tome da će uvažiti i listiće koje pečatom nisu potvrdili izborni odbori, osim ako se ne dokaže da su lažni.

Zamjenik glavnog tajnika CHP-a Bulent Tezcan je na turskom CNN-u osudio takvu odluku komisije.

Iz prokurdski orijentisanog HDP-a su kazali da će rezultati biti nepoznati dok se ne finalizira njihova žalba visokoj izbornoj komisiji o nepravilnostima tokom izbora.

“Rezultat referenduma jasan je znak da se dogovor ne može postići. Naši supredsjedatelji su smješteni u zatvoru, referendum je održan pod izvanrednim stanjem, a sjenu na legitimnost glasanja bacaju i ostale opresivne mjere”, rekao je novinarima portparol HDP-a Osman Baydemir

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close