Tuka: Nema prostora za smanjenje izdvajanja za borce!

Povodom najave inicijative za rebalansom ovogodišnjeg budžeta Zeničko dobojskog kantona, zbog umanjenih prihoda, ministar za boračka pitanja, Ekrem Tuka danas je izjavio da u ovom Ministarstvu nema prostora za dalja smanjenja planiranih izdvajanja prema Programu utroška koji je ranije usvojen.
– Ovom Ministarstvu su i prošle godine znatno umanjenja sredstva po osnovu rebalansa budžeta, a nova umanjenja mogu biti samo nužna i minimalna, ukazao je ministar Tuka. Prema njegovim riječima,tokom aprila trebao bi biti isplaćen dio duga od 50 posto za boračku populaciju iz prošle godine,o čemu je dobijena saglasnost kantonalne Vlade. Radi se o ukupno oko 800 hiljada konvertibilnih maraka duga iz 2012. godine, od čega se najveći dio,ili oko 700 hiljada maraka odnosi na stambeno zbrinjavanje pripadnika boračke populacije. Ukoliko budu dozvoljavala finansijska sredstva,isplata duga mogla bi biti i veća od 50 posto, odnosno više od 400 hiljada maraka. Ministar Tuka je istakao da bi izmirenjem prošlogodišnjeg duga bile stvorene pretpostavke da se otpočne sa redovnim isplatama transfera iz tekuće godine,koje kasne 3 mjeseca.
– To se između ostalog odnosi i na finansiranje rada boračkih udruženja koji imaju velike probleme u plaćanju zakupa prostorija i troškova električne energije, telefona i drugih režija. Bez obzira na najavu uvođenja moratorija u ZDK na sve isplate osim plata budžetskih korisnika, insistirat ću na redovnosti transfera za rad boračkih udruženja zajedno sa isplatama plata, – istakao je ministar Tuka.
(Š.B.)
rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close