PolitikaSvijet

Trumpu se ljulja predsjednička pozicija: Wisconsin će ponovo brojati glasove!

Izborna komisija Wisconsina službeno je potvrdilo da se priprema za ponovno brojanje glasova predsjedničkih izbora u skladu sa zahtjevom kandidatkinje Zelenih Jill Stein.

Kandidatkinja Zelenih na američkim predsjedničkim izborima Jill Stein u petak je službeno podnijela zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova s predsjedničkih izbora u državi Wisconsinu, koje bi, rekla je, trebalo početi “iduće sedmice”.

Kandidatkinja Zeleni namjerava zatražiti i ponovno prebrojavanje glasova u Pennsylvaniji i u Michiganu, drugim dvjema spornim državama u kojima je Donald Trump, pobjednik izbora, 8. novembra osvojio tijesnu većinu.

Izborna komisija Wisconsina, na sjeveru Sjedinjenih Država, potvrdilo je da se “priprema za ponovno brojanje glasova” u skladu sa zahtjevom kandidatkinje Zelenih (Green Party).

Jill Stein je u petak na Twitteru najavila da će ponovno prebrojavanje “početi iduće sedmice”. Komisija pak navodi da će se ono završiti najkasnije 13. decembra.

Stein je na svojoj internetskoj stranici objavila da je prikupila više od 4,8 od sedam milijuna dolara potrebnih za taj postupak u tim presudnim trima državama.

Ističe da su izborni stručnjaci u tim državama utvrdili “‘statističke nepravilnosti’ koje potiču zabrinutost”.

SAD je u kampanji optužio Rusiju da je organizirala informatički napad na Demokratsku stranku i na sistem glasanja u više država kako bi utjecala na tok izbora.

Demokrati dovode u sumnju legitimnost izbora na kojima je njihova kandidatkinja Hillary Clinton osvojila dva miliona glasova više od Trumpa, ali je u konačnici poražena zbog nedovoljnog broja elektorskih glasova.

Donald Trump je dobio 290 elektorskih glasova, a Hillary, koja nije osporila rezultat, 232.

Wisconsin (10 elektora) je izgubila za 27.000 glasova a Pennsylvaniju (20 elektora) za 60.000. U Michiganu (16 elektora) razlika je bila 10.704 glasa.
(SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close