Kolumne

Trumpu je očito sve gore …

Trumpu je očito sve gore. Hoće li povući cijelu Ameriku za sobom?

PREDSJEDNIKU SAD-a očito nije dobro. To sada samo još najfanatičniji obožavatelji ne vide, iako se i kod njih možda već javlja crv sumnje da njihov “bog-car” ima ozbiljnih problema, ne samo s “dubokom državom” koja mu radi o glavi, već i mentalnih. A prilično je jasno da Trumpovo intelektualno propadanje u stopu prati ono moralno i da je to propadanje ušlo u svoju dramatičnu, možda i terminalnu fazu.

Dokaz broj jedan: Kad su američkog predsjednika pitali koga bi trebalo držati odgovornim za svirepo ubojstvo novinara Džamala Khashoggija, ako ne Saudijsku Arabiju (na čiju odgovornost upućuju sva dostupna saznanja), Trump je odgovorio: “Možda bi svijet trebao biti pozvan na odgovornost, jer svijet je jako, jako opako mjesto.”

Svijet nije ubio Khashoggija – ubojice imaju imena 

>> Trump podržava Saudijsku Arabiju unatoč ubojstvu novinara

Zaista, nitko ne spori da je svijet opako mjesto, ali Trumpov skandalozni cinizam garantira da će biti još opakije. Zločini poput ovog imaju svoje izvršitelje i svoje nalogodavce, one koji su naredili da se novinara zbog njegovog kritičkog pisanja ubije, a njegovo tijelo raskomada motornom pilom i rastopi u kiselini. Ako je cijeli svijet odgovoran, jasno je, onda nitko nije odgovoran.

“Možda je (princ prijestolonasljednik Muhamed bin Salman, de facto vladar Saudijske Arabije) znao, možda i nije”, ispalio je Trump ležerno u svojoj bizarnoj i potpuno neprimjerenoj službenoj izjavi ovog tjedna, baš kao kad je izvalio da su se u izbore na kojima je on pobijedio možda umiješali Rusi, a možda i Kinezi ili “tip od 200 kila koji sjedi na krevetu u sobi u New Jerseyju”.

Trump je u toj izjavi, koju je počeo svojom dozlaboga izlizanom parolom “Amerika prvo” i začinio uskličnicima na desetak mjesta, naveo i razloge zbog kojih je odlučio čuvati leđa saudijskom režimu, što god da se dogodilo: strateški savez Rijada i Washingtona, borba protiv zajedničkog neprijatelja Irana, suzbijanje “radikalnog islamskog terorizma” za koje je Saudijska Arabija potrošila “milijarde dolara”, zatim investiranje “rekordne količine novca” u SAD, uključujući kupnju američkog oružja, kao i stabilnost cijene nafte jer je Rijad najveći svjetski izvoznik te sirovine. “Ako budalasto otkažemo ove ugovore (o prodaji oružja), Rusija i Kina će od toga imati ogromne koristi”, zaključuje Trump u maniri pravog biznismena.

Predsjednička izjava puna uskličnika, praznih parola i laži

Rijetko kada je službena izjava američkog predsjednika bila tako puna laži kao Trumpova: Saudijci su sa svojim vehabijskim učenjem uvelike doprinijeli širenju islamskog terorizma, stotine milijardi dolara saudijskih investicija trenutno postoje samo u Trumpovoj glavi (kralj Salman je dao neodređeno obećanje o kupnji 110 milijardi dolara vrijednog američkog naoružanja, ali nikakvi ugovori nisu potpisani), a opcija da se Saudijci nakon desetljeća kupovine američkih aviona i tenkova jednostavno okrenu Rusima potpuno je nerealna.

Osim toga, jedan bitan razlog Trump ipak nije naveo: financijske interese sebe i svoje obitelji. Još u kampanji se hvalio pristašama kako je od Saudijaca zaradio stotine milijuna dolara, a njegov zet i visoki savjetnik Jared Kushner itekako se zbližio sa svojim vršnjakom, princem MBS-om, kako ga skraćeno zovu.

U eksplozivnom članku iz ožujka ove godine, američki portal Intercept objavio je da se princ hvalio drugim zaljevskim prinčevima kako ima Kushnera “u svom džepu” i da mu je Kushner pri posjetu Rijadu prošle godine, u razgovoru u četiri oka koji je trajao cijelu noć, otkrio tajnu listu imena Saudijaca koji su mu nelojalni. Princ je tjedan dana nakon toga počeo s velikom “antikorupcijskom” čistkom svojih protivnika, zatvorivši na stotine njih u luksuzni hotel Ritz-Carlton u Rijadu, gdje su neki navodno i mučeni dok nisu predali svoje bogatstvo princu i zakleli mu se na vjernost.

>> Kako je Trump preko noći postao branitelj islama i prijatelj Saudijske Arabije?

Cijene nafte važnije od života novinara 

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

Oil prices getting lower. Great! Like a big Tax Cut for America and the World. Enjoy! $54, was just $82. Thank you to Saudi Arabia, but let’s go lower!

Broj osoba koje o tome govore: 73,6 tis.

U Trumpovoj hrpi laži, doduše, ima i ponešto istine. Još od naftnog šoka sedamdesetih, Washington strahuje od novog naftnog embarga koji bi poslao cijene crnog zlata u nebo. Drugim riječima, arapski izvoznici nafte, predvođeni Saudijskom Arabijom, drže svog velikog saveznika u čeličnom stisku. “Cijene nafte padaju. Sjajno! Kako veliko smanjenje poreza za Ameriku i svijet. Uživajte! Hvala Saudijskoj Arabiji, no idemo još niže!” potvrdio je Trump dan kasnije u tweetu što mu je u ovoj priči zaista bitno.

“Na neki način, Trumpova izjava znači ‘što god da se dogodi, ja ću zažmiriti na to. Ovaj pristup je pogrešan. Novac nije sve. Ne bismo se trebali distancirati od ljudskih vrijednosti”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu. Već ovo dovoljno govori o zoni sumraka u koju je Trump odveo Ameriku: Istina su lažne vijesti, laži su alternativne činjenice, mediji su neprijatelji naroda, diktatori su snažni lideri, a ministar autoritarne i po mnogo čemu brutalne države kao što je Turska mora držati predsjedniku SAD-a lekcije o ljudskim vrijednostima.

Predsjednik protiv CIA-e, medija, Kongresa, Vrhovnog suda, vojske, specijalnog tužitelja…

No to možda i nije ono najalarmantnije u ovoj priči. Trump je, kako je sam praktički priznao, priopćenje poslao kako bi preduhitrio izvještaj CIA-e u kojem se zaključuje, kako Washington Post i drugi mediji pišu, da je upravo princ MBS odgovoran za ubojstvo. “Unatoč tome što će Amerikanci idućih dana možda čuti od CIA-e, možda nikada nećemo doznati sve činjenice”, napisao je Trump, dodavši kasnije da “ne zna hoće li itko moći zaključiti da je princ to učinio”. Kad bi se vodio njegovim agnostičkim zaključkom, nijedan sud ne bi nikad osudio nijednog ubojicu.

Još od Nixona nijedan američki predsjednik nije na ovaj način obezvrjeđivao vlastitu obavještajnu zajednicu.Vodstvo CIA-e zasad se nije očitovalo, ali bivši šef te agencije Leon Panetta nije mu ostao dužan. “CIA je rekla s visokim stupnjem pouzdanosti da je princ bio uključen u ovo. (…) Predsjednik možda kaže ‘Amerika prvo’, ali u biti kaže da je Amerika na prodaju najvišem ponuđaču”, rekao je u intervjuu za CNN.

U obranu pravde za svog ubijenog novinara stao je i izdavač Washington Posta, Fred Ryan, u kolumni: “Tiranima diljem svijeta poslana je jasna i opasna poruka: zabljesnite predsjednika SAD-a s dovoljno novca i doslovno se možete izvući s ubojstvom.” Trump će i to možda otpisati kao lažne vijesti, ali njegovi pravi problemi tek počinju. Kongres, sada pod vodstvom demokrata, a ne njegovih republikanskih ulizica, mogao bi se uskoro uključiti u ovu aferu i istražiti moguće sukobe interesa koji su Trumpa motivirali da tako energično brani saudijski režim, a njima uvesti sankcije koje Trump ne želi.

>> Trump pametovao o globalnom zagrijavanju, srednjoškolka mu dobro spustila

To što Trump vodećeg demokratskog kongresnika Adama Schiffa, u maniri osnovnoškolskih uvreda, na Twitteru zove “mali Adam Schitt (varijacija eng. riječi za sranje), moglo bi samo dodatno mobilizirati demokrate. A idiotsko “pobijanje” znanstvenih činjenica o globalnom zatopljenju zato što je trenutno hladno i jednako idiotsko ponavljanje svojih predizbornih slogana u capslocku samo upotpunjuju ovu tužnu sliku.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

So funny to see little Adam Schitt (D-CA) talking about the fact that Acting Attorney General Matt Whitaker was not approved by the Senate, but not mentioning the fact that Bob Mueller (who is highly conflicted) was not approved by the Senate!

Broj osoba koje o tome govore: 109 tis.

Osim s Kongresom i CIA-om, Trump bi mogao zaratiti i s pravosuđem – bolje rečeno, suci bi mogli uzvratiti udarac, budući da predsjednik one suce koji pobijaju njegove sporne odluke o imigraciji i azilu sve agresivnije napada. Zbog toga se i predsjednik Vrhovnog suda osjetio dužan odgovoriti i naglasiti da “ne postoje Obamini suci i Trumpovi suci”, već “neovisno sudstvo na kojem bismo svi trebali biti zahvalni”. Zamjerio se Trump i američkoj vojsci kada, zbog kiše, lijenosti ili nečeg trećeg, nije posjetio groblje američkih vojnika Aisne Marne u Francuskoj niti groblje Arlington u SAD-u za Dan veterana.

Moderni Kaligula 

A sve bi to mogla biti dječja igra prema drami koja će uslijediti ako specijalni tužitelj Robert Mueller u svom skoro očekivanom izvještaju zaključi da je Trumpova predizborna kampanja bila u dosluhu s Rusima – ili ako Trump prije toga smjeni Muellera i tako izazove ustavnu krizu. Demokrati u Kongresu na to će gotovo sigurno odgovoriti pokretanjem procedure za opoziv predsjednika.

>> Trumpov novi ministar uzimao novac ljudima za “vremenski stroj”?

Drugim riječima, ako ste mislili da je 2018. bila kaotična, pripremite se na 2019. Situacija u kojoj američki predsjednik mahnita poput modernog Kaligule, gazeći neovisne institucije i postavljajući, ako ne konje za senatore, onda ordinarne redikule i šarlatane za ministre (poput novog v.d.-a ministra pravosuđa, koji je prethodno radio u tvrtki koja je uvaljivala naivčinama strojeve za putovanje kroz vrijeme i zahodske školjke za “obdarene”), ne može se nastaviti unedogled – negdje mora puknuti.

Trump bi možda rado zatvorio Baracka Obamu, Hillary Clinton i ostale političke protivnike u hotel po uzoru na svog prijatelja princa MBS-a, ali Amerika nije Saudijska Arabija, a njen predsjednik nije kralj ni car. Na pravosudnoj i zakonodavnoj grani američke vlasti je da to sada i dokažu i obrane zemlju od potpuno nekontroliranog predsjednika.

Amerika prvo, svijet neka gori

Bilo bi nepošteno, doduše, zaključiti da u Trumpovom iskrivljenom svjetonazoru nema nikakve logike ni smisla. Iz njegovog klišeja o svijetu kao “opasnom mjestu” proizlazi ono što bi se moglo nazvati Trumpovom doktrinom: Mi se trebamo pobrinuti za sebe, čuvati svoja leđa – ili neki drugi dio tijela – bez obzira na moralne i humanitarne principe i vrijednosti, obveze prema saveznicima i druge neopipljive tričarije. To je smisao njegovog nacionalističkog slogana “Amerika prvo” – s tim da, nažalost po njegove obožavatelje, Trump pod tim podrazumijeva “Ja prvo”.

Ali svijet u kojem se Amerika povlači u sebe, u kojem odustaje od ikakvog uvođenja reda i pozivanja na odgovornost svojih saveznika i svojih neprijatelja, svijet je koji može postati samo još opasniji. Za novinare koji ne poštuju sjevernokorejski model “novinarstva”, za aktiviste koji se bore za ljudska prava u svojim zemljama, za narode koji se usuđuju ustati protiv svojih tiranskih vladara, za male zemlje koje su u “sferi interesa” velikih i agresivnih susjeda, za samu ideju svjetskog poretka koji neće počivati (isključivo) na prastarom, barbarskom načelu “jači tlači”.

Naravno da ni prijašnje američke vlasti nisu učinile dovoljno po tom pitanju, da su i same žmirile pred zločinima svojih saveznika zbog njihove nafte ili zato što su neprijatelji njihovih neprijatelja, da su nekad i same (od Busha do Nixona) brutalno kršile međunarodno pravo i ostavljale iza sebe kaos, da su i same (od Obame i Billa Clintona nadalje) zatvarale oči i sjedile skrštenih ruku pred krvoprolićem, pa i genocidom, ali nikad nisu ovako bezočno branile barbarizam. Nijedan “strateški savez”, nijedan ugovor o prodaji oružja ili nafte, nijedna stopa gospodarskog rasta ili nezaposlenosti nisu vrijedni toga.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

 

Index.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close