PolitikaSvijet

Trump proglasio izvanredno stanje u SAD-u

DONALD TRUMP proglasio je izvanredno stanje u SAD-u.

Tim potezom namjerava zaobići proces odlučivanja u Kongresu koji prema američkom Ustavu raspoređuje proračunska sredstva pa će možda uspjeti pronaći i potrebna sredstva kako bi izgradio svoj zid na granici s Meksikom. 

Trump već neko vrijeme razmišlja o proglašavanju izvanrednog stanja

Predsjednik Trump je i ranije je govorio o mogućnosti proglašenja izvanrednog stanja, i to u nekoliko navrata dok je trajala blokada vlade. Trump proglašenje izvanrednog stanja vidi kao način za pronalazak sredstava kojima će platiti zid na granici s Meksikom koji je obećao za vrijeme predizborne kampanje. 

Kroz oba doma Kongresa je kasno sinoć i jutros po našem vremenu prošao dvostranački kompromisni zakon o financiranju savezne vlade.

Taj zakon osigurat će više od 300 milijardi dolara za Ministarstvo domovinske sigurnosti i niz drugih agencija do 30. rujna, kraja tekuće proračunske godine. Tako će se spriječiti nova blokada vlade.

Isti zakon za Trumpov zid predviđa 1,27 milijardi dolara za izgradnju zida. Trumpu za zid kakav on planira sagraditi treba gotovo šest milijardi dolara.

Taj zakon treba potpisati predsjednik Trump, a sinoć je Bijela kuća najavila kako će uz njega potpisati i deklaraciju o proglašenju izvanrednog stanja u SAD-u. 

Budući da su glasanja u Kongresu održana kasno sinoć, Trumpovo potpisivanje zakona i deklaracije o proglašavanju izvanrednog stanja odgođeni su za danas

Uskoro opširnije

Index.hr

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close