-TopSLIDEBiHPolitika

Trojka pita Escobara: Na čemu temeljite svoj optimizam

Naša stranka, SDP i NiP oglasili su se povodom posjete Gabriela Escobara, američkog izaslanika za Zapadni Balkan, kazavši da su od nje imali veća očekivanja.

“Ne u smislu mahanja čarobnim štapićem kojim će otkloniti sve naše probleme, ali smo očekivali barem onaj nivo diplomatskog i političkog držanja koji je pokazao kad je, doduše iz SAD-a, poručio da Dodiku nije do Republike Srpske već do očuvanja stečene moći i bogatstva. Dobili smo susret pun uvažavanja nakon kojeg je Escobar rekao da rata neće biti te da postoji mogućnost da Dodik povuče odluke koje je donio”, naveli su u zajedničkom saopćenju.

Dodaju da bi voljeli znati na čemu Escobar temelji svoj optimizam kad je nakon susreta s njim Dodik nastavio s još gorim uvredama i prijetnjama po mir u BiH.

“Dodik vrlo konkretno prijeti nasiljem ali je, također, kroz nasilne procese i krenuo u ostvarivanje svojih ciljeva. U prvom redu mislimo na protivustavni prenos nadležnosti s države na entitet. Tu je i prijetnja vojnim nasiljem kroz najavu formiranja vojske RS-a i s tim povezana uzurpacija vojne imovine”, stoji u saopćenju.

Također, tu je i naoružavanje policije te organizovanje policijskih vježbi koje nemaju ništa drugo za cilj do demonstraciju sile.

“Građane u BiH ne zanima mogućnost Dodikovog povlačenja s puta politike rata, već njegova obaveza da to uradi pa makar za to bila neophodna i prisila Sjedinjenih Američkih Država. Bez prisile Dodika na odustajanje od secesionističke politike, pa i politike uopšte, tvrdnja da rata neće biti spada u domen lijepih želja”, ističe se u zajedničkom saopćenju tri stranke.

Očigledno je to, dodaju, razumio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji je u svom gostovanju na BBC-u otvoreno prozvao Milorada Dodika kao glavnog krivca za trenutno stanje u BiH, pozvao međunarodnu zajednicu da ne gleda blagonaklono na njegove poteze te otvorio mogućnost upotrebe bonskih ovlasti.

“Taj Schmidtov istup je ohrabrujući i u potpunosti ga podržavamo. Vjerujemo da će njegov odnos prema trenutnoj krizi imati ohrabrujući uticaj i na druge međunarodne zvaničnike u čije dobre namjere ne sumnjamo. Prije svega tu mislimo na Evropsku uniju kojoj je, vjerujemo, nakon posljednjih Dodikovih međunarodnih susreta jasno da on ima saveznike u onim snagama koje su rušilačke i prema njoj. Njegov poraz i njihov je poraz. U borbi protiv ekstremizma, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu, iskrenog saveznika imat će u strankama Trojke”, zaključuje se u saopćenju.


(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close