Trojac zapošljava 14 bliskih saradnika!

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović (SDA), Nebojša Radmanović (SNSD) i Željko Komšić (DF) počeli su s trajnim zbrinjavanjem svojih 30 najbližih saradnika, savjetnika i namještenika, koji su do sada bili angažirani po ugovoru o djelu, saznaje „Dnevni avaz”.

Otvorena procedura

Procedura za stalno zapošljavanje za sada je otpočela za 14 Izetbegovićevih, Komšićevih i Radmanovićevih saradnika. Trojac je, za razliku od bitnih državničkih pitanja, u ovom slučaju bio složan, pa je o svojoj odluci o zapošljavanju deset službenika već zatražio saglasnost od Ministarstva finansija i trezora BiH.

Za četiri pozicije, i to generalnog sekretara Sekretarijata Predsjedništva BiH, njegova dva zamjenika te samostalnog izvršioca za pitanja odbrane i civilne komande nad Oružanim snagama BiH, konkursna procedura u Agenciji za državnu službu već je okončana.

Na naš upit upućen prošle sedmice Agenciji o tome ko je imenovan na ove pozicije, danas očekujemo odgovor.

No, već duže vremena se “šuška” da će generalni sekretar biti Boris Buha, Radmanovićev savjetnik, a kao njegovi zamjenici spominju se Mato Zeko, Komšićev savjetnik, te Dženan Selimbegović, blizak saradnik Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

U međuvremenu, kako je za “Avaz” potvrdila Nataša Grubiša, portparol Ministarstva finansija i trezora BiH, Predsjedništvu je data saglasnost na zapošljavanje novih radnika, ali uz određene preporuke.

Dodatna sredstva

– Data je saglasnost uz napomenu da se budžetski okvir Predsjedništva BiH neće povećavati ni za ovu ni za narednu godinu, tako da će dodatna sredstva za te namjene morati obezbijediti sami – kaže Grubiša.

O zapošljavanju deset novih službenika u Predsjedništvu BiH, danas će raspravljati i Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Navodno opravdanje za uhljebljavanje svojih ljudi Predsjedništvo je našlo u provedbi Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji te u lekciji koju im je održao Ured za reviziju institucija, zbog prevelikog broja zaposlenih na ugovor o djelu.

Tako ispada da je Predsjedništvo BiH prvo “nagomilalo” ogroman broj službenika po osnovu ugovora o djelu, a sada taj problem rješava trajno ih zapošljavajući!

Novi namet poreznim obveznicima

Budžet za plaće 88 zaposlenih u Predsjedništvu BiH ionako je više nego opterećen, na što godinama ukazuju i državni revizori. Tako je samo prošle godine za bruto plaće i naknade u toj instituciji potrošeno 3.359.116 KM!

S obzirom na to da će, prema podacima objavljenim na internet-stranici Agencije za državnu službu, samo za plaće četiri uposlenika u Sekretarijatu Predsjedništva mjesečno trebati ukupno 10.000 KM, nije teško izračunati koliko će novi angažmani u Predsjedništvu BiH koštati porezne obveznike.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close