Tročlani tim državnog arhiva RH boravi u Fojnici

Tročlani tim Državnog arhiva Republike Hrvatske na čelu s dr. sc. Vlatkom Lemeš, ravnateljicom Državnog arhiva boravi u Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici. Ondje su angažirani na sređivanju dijela arhivske građe iz bogate riznice samostanskog Muzeja. Po riječima Tanje Mušnjak, djelatnice Državnog arhiva RH stručnjaci iz Hrvatske trenutačno su angažirani na pripremi stalne postavke knjižnog fonda.

“Mnoge od knjiga zahtijevaju restauraciju koja je vrlo zahtjevna i spora. To je jedan dug i mukotrpan posao, ali mi smo odredili prioritete, ovisno o izložbama čije je otvorenje u planu”, kazala je Mušnjak.

Međusobna suradnja dviju institucija od povijesnog značaja za BiH i RH dio je programa pomoći Vlade RH Hrvatima u BiH. Da će suradnja Franjevačkog samostana u Fojnici i Državnog arhiva RH dobiti i novu dimenziju, potvrđuje dr sc Vlatka Lemeš, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva.

“Nakon što smo se upoznali s bogatom arhivskom građom fojničkoga Samostana, razvili jednu lijepu suradnju, idemo i korak dalje. Izložbu koju ovdje u Fojnici pripremaju na temu Sarajevskog atentata i Prvog svjetskog rata planiramo pozvati u goste u Zagreb početkom svibnja kada pripremamo međunarodni skup na temu Prvog svjetskog rata. Izložbu iz Fojnice tako će imati priliku pogledati posjetitelji iz cijele Europe”, kaže ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Vlatka Lemeš.

“Otkrivanje i predstavljanje javnosti bogatog i još uvijek neistraženog Muzeja Samostana u Fojnici jedna je od brojnih prednosti koje Franjevački samostan dobiva suradnjom s Hrvatskim državnim arhivom”, smatra fra Janko Ljubos, kustos Franjevačkog samostana u Fojnici.

“Naš muzej ovdje u Fojnici uistinu je još uvijek neistražen, te i kao takav vrlo interesantan ljudima koji se bave povijesnom znanošću. Za stručnjake je on veliko otkriće, a za nas fratre koji smo eksponate i dokumenta skupljali nekoliko stoljeća suradnja sa stručnjacima znači priliku da naš Muzej predstavimo javnosti koja dobiva priliku zaviriti u našu škrinju s blagom od neprocjenjive vrijednosti za povijest ovih naših krajeva ali i države BiH”, kaže fra Janko…

www.magazinplus.eu – artinfo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close