-TopSLIDEKošarkaSport

Trnovit je put do Mundobasketa: FIBA je već odredila naredne moguće protivnike Zmajeva

BiH krenula pobjedom

Bosna i Hercegovina je poslije velikog preokreta savladala Češku 95:90 te tako na najbolji mogući način otvorila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. 

Prva faza kvalifikacija je krenula odlično, ali pobjedu protiv Češke treba potvrditi i za dva dana na gostovanju u Bugarskoj pa da se novembarski prozor završi na najbolji mogući način.

Naredni prozori su na programu u februaru kada BiH igra dvomeč protiv Litvanije, dok se prva faza kvalifikacija zavšava julskim prozorom. Tada naš nacionalni tim gostuje Češkoj, te dočekuje Bugarsku.

U narednu fazu kvalifkacija proći će tri prvoplasirane ekipe, a interesantno da će se prenositi svi posvojeni bodovi zbog čega je svaka pobjeda od krucijalnog znaačja.

Druga faza kvalifikacija donosi nove četiri grupe (I, J, K, L) od po šest reprezentacija. FIBA je već odredila da se naša grupa križa za grupom u kojoj se nalaze Mađarska, Francuska, Portugal i Crna Gora. 

Plasman na Svjetsko prvenstvo će izboriti tri najbolje ekipe iz novoformiranje grupe.

Druga runda kvalifikacija igrat će se također u tri prozora. Dva su na programu u augustu i novembru 2022. godine, a posljednji u februaru 2023. godine.

Svjetsko prvenstvo igra se od 25. augusta do 10. septembra 2023. godine, domaćini turnira su Japan, Indonezija i Filipini.

SportSport

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close