Tribunal razmišlja o vraćanju Šešelja u Hag?

Premda je glavni haški tužitelj Serge Brammertz nedavno izjavio da se nema namjeru žaliti na odluku o privremenom puštanju vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja na slobodu, u srijedu je Tužilaštvo objavilo kako očekuje da će Sudsko vijeće pratiti Šešeljeve istupe te da će ”poduzeti mjere koje smatra potrebnima”.

Glasnogovornica Haškog tribunalaMagdalena Spalinska izjavila je da Sudsko vijeće ima diskrecijsko pravo reagovati povodom privremenog Šešeljeva puštanja. Na redovnoj je konferenciji za novinare na pitanje novinara hoće li zbog Šešeljevih političkih aktivnosti i ponašanja biti poduzeti koraci, odgovorila da Sudsko vijeće ima diskrecijsko pravo poduzeti bilo kakvu odluku koju smatra pogodnom u vezi Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu, prenosi RTS .
Spalinska je podsjetila da je Sudsko vijeće postavilo dva uvjeta prilikom puštanja Šešelja na slobodu – da optuženi ne kontaktira žrtve i svjedoke i da se mora vratiti u Tribunal kada to Sudsko vijeće naloži.

Iz ureda Tužilaštva u srijedu su za Radio Slobodna Evropa istaknuli da je Šešelja Sudsko vijeće pustilo na privremenu slobodu bez uvjeta, na vlastitu inicijativu i bez konzultacija s Tužilaštvom.

“Raspravno vijeće je u više navrata upućivalo na informacije u vezi sa Šešeljem koje se nalaze u javnosti, a to je učinilo i u odluci o privremenom puštanju na slobodu. Prema tome, Tužilaštvo pretpostavlja da Vijeće prati situaciju, da je upoznato sa Šešeljevim izjavama i da će poduzeti mjere koje smatra potrebnim”, rekli su iz ureda Tužilaštva.

Time su sugerisali da su jedino sudije koji su pustili Šešelja odgovorni za moguće sankcionisanje njegovih prošlosedmičnih javnih istupa, a koji se prema dosadašnjoj praksi Haškog suda mogu smatrati uticajem optuženog na žrtve i svjedoke.

“Mnoge reakcije na Šešeljeve izjave odnose se na potencijalni negativni utjecaj na regionalnu stabilnost i pomirenje. Tužilaštvo dijeli to mišljenje”, poručili su iz ureda haškog Tužilaštva.

Fotografija – karikatura: autograf.hr/nikad-robom-by-enco/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close