-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleZdravlje

Tri začina koja “čiste” pluća (bivšim) pušačima

KONZUMIRAJTE IH ČEŠĆE: Tri začina koja “čiste” pluća (bivšim) pušačima

Studije su pokazale da konzumacija određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da se riješi štetnih tvari u organizmu.

Bijeli luk

Bijelom luku pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje dišnih puteva, moćnom biljkom s antikancerogenim i protuupalnim djelovanjem koji suzbija gljivice i pojedine viruse. Sadrži alicin, koji uništava infekcije dišnog puteva, a mnoge su studije pokazale da je i učinkovit pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duhanskih proizvoda. Bijeli luk daje okus brojnim jelima, a najviše ljekovitih svojstava ima kad se jede sirov. Ipak, imajte na umu da se veće količine bijelog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i probavnim sistemom.

Đumbir

Mnoge ljekovite karakteristike krase i đumbir. On snaži imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u tijelu te uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela zbog čega se preporučuje (bivšim) pušačima. Iako ovaj gomoljasti korijen limunske arome potječe iz jugoistočne Azije, u posljednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na hrvatskom tržištu. Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima. Đumbir je vrlo potentan. Dnevno se ne bi smjelo pojesti više od komadića đumbira veličine od oko dva centimetra. Ako niste sigurni o pravilnoj dozi, konsultirajte se s ljekarom ili nutricionistom.

Kurkuma

U prehranu uključite i kurkumu bez obzira na to imate li pri ruci svjež gomolj ili začin u prahu. Neke su studije pokazale da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih tvari kao posljedice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Osim toga, prevenira bolesti dišnog sistema. Kurkuma se tradicionalno koristi za curryje i druga indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka te raznih zdravih smoothieja. Da biste uživali u protuupalnim blagodatima kurkume, pomiješajte je sa malo crnog bibera.

(Zadovoljna.hr) 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close