Tri upozorenja prije nego što odlučite postati PR

Mislite li da znate što znači biti PR? Možda se vaša ideja o ovom poslu zasniva na uljepšanoj verziji koju ste vidjeli u popularnim serijama ili filmovima koji prikazuju luksuz, druženje sa poznatim osobama, gdje se dani provode u restoranima, a noći u klubovima. Iako ovaj posao može biti izuzetno uzbudljiv, nije sve tako zabavno jer zahtijeva mnogo rada. Prije nego što se zaletite u pravcu odnosa sa javnošću kao izbora za svoju buduću karijeru, trebali bi znati nekoliko stvari, piše bizlfe.rs. 

Morat ćete naučiti dosta o stvarima koje vas nikada nisu zanimale

Idealno za svakog PR-a bi bilo da obavlja ovaj posao za vlastitu tvrtku, jer će tada imati priliku učiti i razgovarati o stvarima koje ga zanimaju. Ali većina profesionalaca u ovom području radi za tuđe kompanije, a često i za više kompanija. To znači da moraju naučiti dosta novih stvari kojima se ranije nisu bavili.

Radno vrijeme ne postoji

PR profesionalci nemaju radno vrijeme, oni sa posla odlaze na spavanje s nadom da im telefon neće zazvoniti. Ukoliko razmišljate u pravcu ovog posla kao idealne karijere za vas, možete zaboraviti na slobodne vikende i slobodne dane za praznike, jer PR kampanje ne prestaju kada se vi želite odmoriti.

Klijenti najčešće ne znaju ništa o PR-u

Svakom poslu je neophodan dobar predstavnik i kvalitetna promocija, ali ne znaju svi vlasnici tvrtki što PR podrazumijeva. Na primjer, društveni mediji, pogotovo za starije generacije, su potpuna enigma. Većina vlasnika kompanija ne zna kako oni funkcioniraju niti želi to znati, dovoljno je što znaju da to funkcionira i očekuju od PR-ova da to provedu u djelo.

Ukoliko odlučite postati PR, budite spremni na to da ćete dosta vremena provesti u objašnjavanju svojim klijentima što i zašto radite, kao i da će i pored toga preispitivati svaki vaš korak.

BIZLife

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close