-TopSLIDEKolumne

Tri poglavice i MMF: Tranširanje BiH u dužničko ropstvo

Piše: Filip LOBO


Političko idolopoklonstvo prema kreditnim aranžmanima nigdje kao u Bosni i Hercegovini nije od MMF-a stvorilo božanstvo kojem političari prinose žrtvu zarad milijardi kojima se zadužuju svjesni da oni to neće vraćati. 

Ovih dana aktualizirana je opet priča o zaduženju Bosne i Hercegovine kod Međunarodnog monetarnog fonda za oko milijardu i pol konvertibilnih maraka. Tako će nova pokoljenja Bosanaca i Hercegovaca, ona koja će se roditi za 50 ili sto godina vraćati dugove naše današnje vlasti. 

Mnogo je pokoljenja već zaduženo, a svaka nova tranša samo to produbljuje. Međunarodni monetarni fon, bolje rečeno Multi Mafija Fond moderni je faraon koji širom svijeta zemlje potapa u dužničko ropstvo i bankrot. 

Sistem je svugdje isti. Države, poput kockara ovisnika uzimaju tranšu za tranšom, političari se tako čuvaju na vlasti, a narod ni blizu nije svjestan šta će biti epilog svega. 

A onda slijedi otrežnjenje. Država više ne može uzimati aranžmane jer je prezadužena. Ako ne uzima, ne može ni vraćati dugove. A kada nemaš novca da vratiš dugove, onda ti uzmu vode, šume, tlo, na kraju ti naplaćuju i zrak koji dišeš. 

Ko ne zna o čemu govorim neka pogleda kako je propala Grčka. A ko misli da se to ne može izbjeći, neka vidi Tursku. Istina, smislit će moderni faraoni razloge da ti ne daju uključivanje u svjetske organizacije i unije, ali im barem nisi dužan. 

Bosna i Hercegovina još ne spada u one prezadužene. Imamo takvih u komšiluku. Ali, kako ekonomsku politiku vode naše poglavice pitanje je godine kada ćemo upasti u tu zamku prezaduženosti. 

S krajem prošle godine Bosna i Hercegovina bila je zadužena oko 11 milijardi KM, od čega je 8,4 milijarde vanjskog duga. 

Zaduživanje će se dakle nastaviti. 

A gdje će otići novac od MMF. 

Dobar dio će otići u glomaznu državnu administraciju. Ali, najveći dio tog novca, skoro po pravilu završavat će u džepovima tajkuna tri najveće političke partije u Bosni i Hercegovini. 

Ti tajkuni i njihove političke muze će se tako bogatiti dok će Bosna i Hercegovina biti sve zaduženija, a sve siromašnija. 

U takvom stanju MMF je zapravo najveća prijetnja Bosni i Hercegovini. Ne mislim tu samo na ekonomski dio odnosno zaduženost. 

Novac MMF-a, iako stalno zakeraju neke reforme kako bi nama navodno bilo bolje, zapravo čuva političke pozicije Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

Jer taj novac, koji nam MMF tranšira ne završava u izgradnjama eko toplovoda, autoputeva, tvornica i slično. 

Taj novac tri etničke poglavice u BiH koriste za kupovine socijalnog mira u kojem oni ostaju slobodni za valjanje u nacionalističkom blatu dok se građani Bosne i Hercegovine valjaju po kontejnerima. 

Neće novac MMF-a završiti kod privrednika realnog sektora, koji su na izdisaju zbog pandemije. Za njih su smišljeni zakoni lažne pomoći. Niti će turistički radnici dobiti makar jednu plaću od te tranše. 

Zato se slobodno MMF može smatrati jednim od neprijatelja koji čuvaju etničku mafiju na vlasti u BiH. 

Istovremeno, najveći neprijatelji su oni koji se kunu u Bosnu i Hercegovinu, smatraju je svetom i slično. Takve predvodi Bakir Izetbegović, koji je i u prošloj, a učinit će to i u ovoj tranši, poklonio postotke Dodiku i Čoviću. 

I onda se taj Bakir lažno zalaže za ukidanje entiteta i slično, a zapravo je sačuvao Dodika na pozicijama. 

Ona žrtva s početka priče smo mi, građani Bosne i Hercegovine. Mi smo krv koja se pušta zarad MMF-ovog novca koji čuva naše poglavare. 

Zato bi neko, ako iko više razmišlja o opstanku BiH i njenog naroda trebao prekinuti taj sistem MMF – etno mafija. 

U suprotnom nećemo još dugo.

Nisam ekonomista, ali kada bi presušili novčani tokovi moći, siguran sam da bi BiH bila oslobođena aktuelne rušilačke politike. 

Tada bi do izražaja i vlasti mogli doći pametni ljudi. A u Bosni i Hercegovini, ćilimom zastrtoj, novca ima na svakom koraku, samo se treba sageti i uzeti ga. 

Zbog toga ih moramo zaustaviti u prodaji države MMF-u.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close