Tri male elektrane kod Konjica prvi CDM projekt u BiH

Projekt tri male hidroelektrane na rijeci Kraljuščici (instalirani kapacitet oko 10 MW) u općini Konjic, prvi je projekt iz BiH registrovan kao Mehanizam čistog razvoja (CDM – Clean Development Mechanism) pri UNFCCC-u, a koji rezultira smanjenjem emisije ugljendioksida (CO2) proizvodnjom električne energije iz obnovljivog izvora energije.

“Uz tehničku, administrativnu i stručnu pomoć konsultantske kuće CETEOR d.o.o. Sarajevo, uspješno je registorovan prvi CDM projekt iz obnovljivih izvora energije. To je tek drugi projekt koji je registrovan ispred BiH, a prvi uz pomoć domaćih stručnjaka“, izjavio je voditelj odjela energetike u Centru za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj CETEOR u Sarajevu Sanjin Avdić.
Osnovni element tog mehanizma, kako je dodao, jeste da zemlje u razvoju mogu generirati sredstva od razvijenih zemalja za finansiranje projekata smanjenja emisije stakleničkih gasova, među kojima je najzastupljeniji ugljendioksid.
Taj mehanizam podrazumijeva primjenu projekata za smanjenje emisija u zemljama u razvoju koje su pristupile Protokolu iz Kjota.
„S obzirom  na to da je Bosna i Hercegovina Protokolu iz Kjota pristupila u februaru 2008. godine, to automatski podrazumijeva i mogućnost realizacije CDM projekata. Nažalost, neuređenost CDM procedure u BiH rezultirala je time da Bosna i Hercegovina donedavno nije imala niti jedan registrovan projekt Mehanizma čistog razvoja“, naglasio je Avdić.
Poređenja radi, do 31. decembra 2012. u svijetu je registrovano 5.511 projekata, dok je još oko 2.000 u fazi registracije.
„S obzirom na kompleksnost realizacije i registracije ovakve vrste projekata, može se konstatovati da su stručnjaci iz CETEOR-a, kao pioniri u ovoj oblasti, ostvarili značajan napredak u ovoj oblasti. Samim tim, domaće snage stekle su značajno međunarodno iskustvo koje može biti od izuzetne koristi svim potencijalnim domaćim kompanijama prilikom predlaganja, razmatranja i realizacije projekata Mehanizma čistog razvoja kao dodatnim izvorom finansiranja“, kazao je Avdić.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close