Trebaće godine za koliko-toliko saniranje šteta od poplava

Štete od poplava u Bosni i Hercegovini su tolike da će trebati godine da se koliko-toliko situacija, posebno u poljoprivrednim sredinama, normalizuje, ocijenio je ekonomski analitičar iz Banjaluke Zoran Pavlović.

Obnoviti stočni fond, proizvodnju koja je propala u ovoj situaciji, procesi su i trebaće mnogo novaca, kojih nema, ali i vremena.

Ekonomsko stanje i prije ovih poplava je bilo teško u BiH, uz život na kredite koje su uzimale naše administracije. Pavlović ističe da je BiH zemlja koja je u ovom trenutku najteže pogođenja zbog svoje nebrige kako o harmoniji života triju naroda, tako i zbog nebrige o socijalnom elementu, vezano za novo zapošljavanje, a uz enormne troškove administracije, koja nema nikakve veze s rezultatima rada, a kamoli s ekonomskom situacijom.

Pavlović je naglasio da je zaštita od poplava aktivnost koja u svim civilizovanim zemljama koje imaju riječne slivove predstavlja jako važan element brige države, društva, administracije i nadležnih institucija da bi se u svakom momentu mogla spriječiti ozbiljna šteta, a koja se sada pokazala u dijelu Hrvatske, Srbije i BiH.

Kaže da će Hrvatska, koja je članica EU, imati mogućnost da dobije finansijsku pomoć i posljedice poplava će mnogo lakše i jednostavnije savladati.

Srbija trenutno, zahvaljujući dobroj poziciji nove Vlade, dobija izvanrednu pomoć koja će opet biti nedovoljna.

“Kada se pogleda situacija u BiH, onda shvatamo da smo zbog određene političke nesloge učinili da je naša zemlja zadnja na listi onih koji će pomoći”, upozorava Pavlović.

Posmatrajući medijske informacije, ocijenio je da su država, entiteti i društvo potpuno zanemarili sektor koji se zove civilna zaštita, te funkciju vojske koja mora biti pripremljena za ovakve elementarne nepogode.

“Mi ne samo da nemamo svijest o neophodnosti korištenja tih ljudskih, finansijskih i robnih resursa za potrebe događaja kao što je ova poplava, već smo došli u poziciju da se na odgovornim mjestima postavljaju kadrovi koji su partijski podobni, a u smislu organizacije posla, znanja, struke i vještine potpuno nesposobni. Sve što vidite na terenu govori da, osim dobre ljudske volje, koja prevazilazi bilo kakvu nacionalnu granicu, lične odnose, ništa drugo ne postoji”, ocijenio je Pavlović.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close