Trčati 10 minuta dnevno je dovoljno

Trčati pet do 10 minuta dnevno je isto toliko dobro za zdravlje i dugovječnost koliko i jednosatni džoging, tvrde američki istraživači. Studija naučnika sa Univerziteta u Ajovi, objavljena u časopisu Američkog koledža za kardiologe, otkriva da trčanje nekoliko minuta dnevno podjednako efikasno produžava životni vijek koliko i dugotrajni džoging.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 55.000 odraslih osoba, prosječne starosti 44 godine, koje su bile praćene tokom 15 godina.

Osobe koje trče svega pet do 10 minuta dnevno mogu znatno da smanje opasnost od kardiovaskularnih bolesti i prijevremene smrti.

Autori studije nisu uočili nikakve veće razlike između osoba koje malo trče (50 minuta nedjeljno) i onih koje trče puno (150 minuta nedjeljno), bilo da to čine brzo ili lagano (manje od 10 kilometara na čas).

Generalno gledano, osobe koje su odabrale trčanje kao vid fizičke aktivnosti imaju 30 odsto manje šansi da dožive prevremenu smrt i 45 odsto manje izgleda da umru od neke kardiovaskularne bolesti u poređenju sa onima koji ne trče.

“Budući da je nedostatak slobodnog vremena glavni razlog što se ne bavimo nekom fizičkom aktivnošću, ova studija bi mogla da podstakne ljude da počnu da trče”, prokomentarisao je vođa istraživanja Dak-Čul Li.

“Čak i ona grupa ljudi koja nedjeljno pređe najmanju distancu (do 10 kilometara), koja to najređe čini (jednom ili dva puta) i najsporije (manje od 10 kilometara na čas) ima veće izglede da doživi duboku starost od osoba koje ne trče”, ističe se u studiji.

Nezavisne

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close