BiHPolitika

Traži se istina: Da li je prof. Orhan Bajraktarević zaista pretučen u policiji?

Iz MUP-a KS su medijima poslali drugu verziju ovog događaja, gdje su naveli da nisu koristili silu

Ovih dana u medijima se pojavila informacija da je sarajevska policija brutalno pretukla uglednog islamskog teologa i predavača na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Orhana Bajraktarevića. Incident se dogodio krajem prošle sedmice, kasno iza ponoći, na putu između FIN-a i Begove džamije.
Bajraktarević je nakon toga prevezen kolima Hitne pomoći u Opću bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Kako tvrdi, povrede su bile tolike da nije bio u stanju stajati na nogama.
Bajraktarević je potvrdio za novinsku agenciju Patria da je došlo do incidenta. Rekao je da je teško pretučen u Policijskoj stanici Stari Grad. Sada se oporavlja kod kuće.
– Ne znam šta se desilo. Tukli su me. Nisu željeli čuti da radim na FIN-u, koji se nalazi samo nekoliko desetaka metara dalje od njih – rekao je Bajraktarević za Patriju.
– To se desilo u noći sa petka na subotu. Niko iz policije polije toga nije mekontaktirao. Nakon što su me pretukli rekli su mi jedino to da policija ima svjedoke da me nisu tukli – dodao je Bajraktarević.
Bajraktarević kaže da mu nije poznat razlog zbog kojeg bi ga neko pretukao, a pogotovo mu nije jasno zbog čega bi to uradila policija. Godinama radi upravo pored Policijske stanice Stari Grad.
Kako je ispričao za medije, policajci su Bajraktarevića presreli kod njegovog automobila, u ulici Branilaca grada, nakon što se vraćao sa obilježavanja 27. noći ramazana, nešto iza 1 sat poslije ponoći. Prvo su ga pitali gdje krije bombe, potom ga vrijeđali nazivajući ga đubretom i smećem. Psovali su mu džamiju, i ramazan. Poistovjećivali su ga sa teroristima. Nisu željeli čuti njegovo objašnjenje da on nije osoba koju eventualno traže. Već sljedeći trenutak našao se priklješten uz svoje vozilo. A već sljedeće sekunde bio je u policijskom automobilu. Kaže da je prava tortura uslijedila nakon što su ga dovezli u stanicu.
– Uveli su me u neku prostoriju. Jedan policajac me čekao iza vrata, i počeo udarati debelim kožnim opasačem po leđima. Zamahivao je objema rukama.
Tek nakon što su vidjeli da je Bajraktarević u teškom zdravstvenom stanju, jedan od policajaca pozvao je Hitnu pomoć.

 

Ipak, iz MUP-a KS su medijima poslali drugu verziju ovog događaja, gdje su naveli da nisu koristili silu.
Prilikom privođenja osobe inicijala B. O. iz Sarajeva i njegovog boravka u službenim prostorijama nije korištena sila, saopćeno je iz Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo.
Kako se navodi, B. O. se nije žalio nijednoj organizacionoj jedinici MUP-a Kantona Sarajevo, na postupke policijskih službenika Policijske stanice (PS) Stari Grad, a Jedinica za profesionalne standarde tog ministarstva će izvršiti provjere navoda objavljenih u pojedinim medijima o tom događaju.
U vezi s tim, iz MUPKS-a podsjećaju da su policijski službenici Stari Grad Sarajevo 1. jula u ulici Zelenih beretki, općina Stari Grad ostavili prekršajni nalog na putničkom motornom vozilu “vw golf”, reg. oznake A74-O-365, koje je bilo parkirano na mjestu rezervisanom za invalide.
Istog dana oko 23.30 sati, B. O. je pristupio u službene prostorije PS Stari Grad Sarajevo i izrazio negodovanje zbog ostavljenog prekršajnog naloga na motornom vozilu čiji je on vlasnik.
Tom prilikom mu je saopćeno da je na pomenutom vozilu ostavljen prekršajni nalog zbog počinenog prekršaja iz oblasti ZOOBS-a na putevima u Bosni i Hercegovini, te da ukoliko se ne slaže ima mogoućnost zatražiti sudsko odlučivanje u vezi s prekršajnim nalogom.
Kako se dalje navodi, 2. jula oko 02.55 sati u ulici Zelenih beretki, općina Stari Grad Sarajevo, B. O. je prišao policijskim službenicima upućujući im pogrdne riječi s prijetnjom da će ih objaviti na prvoj stranici lista “Preporod”, te su policijski službenici od njega zatražili na uvid ličnu kartu, što je on odbio, nastavljajući sa daljim prijetnjama.
Stoga su policijski službenici B. O. priveli u službene prostorije radi utvrđivanja identiteta, te je izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o B.O., rođen 1956.godine u mjestu Špionica, nastanjen u Sarajevu.
B. O. je tada je izjavio da se ne osjeća dobro, te zatražio medicinsku pomoć, što mu je i omogućeno, a nakon ukazane ljekarske pomoći B. O. je napustio službene prostorije, navodi se u saopćenju.
I Naša stranka oglasila se povodom ovog slučaja, te zahtijevaju od MUP-a KS da se izjasni o ovom slučaju.
Predsjednik Naše stranke i zastupnik u Skupštini KS-a Predrag Kojovićkaže da je riječ o ozbiljnim optužbama i neophodno je da MUP, Policijska uprava Stari Grad i Opća bolnica što prije stave na uvid sve relevantne informacije.

 

(DEPO PORTAL)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close