-TopSLIDEBiHPrivreda

Transparentna pljačka građana: Banke povećale naknade i kamate, Agencija za bankarstvo nemoćna!

TRANSPARENTNA PLJAČKA GRAĐANA Banke povećale naknade i kamate, Agencija za bankarstvo nemoćna!

Piše: A. Čorbo-Zećo


Građani Bosne i Hercegovine suočeni su sa poskupljenjima, ali i nametima od strane banaka. U novu godinu veliki broj njih ušao je s obavještenjima o poskupljenju bankarskih usluga i kredita.
Iako se procjenjivalo da do novog rasta neće doći ipak kamate rastu.

Udar na džepove građana ogleda se u vidu povećanja naknada za bankarske usluge, a izmijenjen su i naknade za plaćanje m-ba i e-ba usluga i to za sto posto.

Mijenjaju se i cijene usluga za transakcije unutar banaka, ali i prema drugim bankama., kao i naknade za plaćanje u KM putem trajnih naloga.

Pitanje je zbog čega Agencija za bankarstvo FBiH priznaje da banke nemaju tržišni razlog za takvu akciju, ali da nema adekvatna rješenja niti može regulirati ili narediti bankama da se ponašaju u skladu sa tržišnim kretanjima.

Direktor Agencije Jasmin Mahmuzić kazao je da banke nemaju tržišni razlog za takvu akciju, te kako je individualna politika banaka, njihov poslovni model i odluka kako će tretirati svoje klijente!?

„Ako gledamo u kontekstu povećanja referentne kamatne stope Evropske centralne banke i povećanje euribora kao posljedicu, dakle ECB diže referentne kamatne stope na depozit. Ono povećanje euribora je posljedica povećanja cijene depozita. A depoziti u BiH su vrlo stabilni i nema povećanja cijene depozita, tako da, trenutno govorim, tržišno ne postoji razlog za povećanje kamata. Ono što ja mogu reći klijentima i gledaocima jeste da u FBiH posluje 13 banaka, a sve banke ne rade po istom poslovnom modelu. Najbolji pristup jeste da sami klijenti ocijene koje su to banke koje pokušavaju u ovom momentu, možda, napraviti ekstra profit u vremenu kada to ne bi trebalo da rade“, kaže direktor Agencije za bankarstvo FBiH za Hayat.

Sličan odgovor šalje i na upite kompanija kojima će poslovanje znatno biti skuplje uzimajući u vidu povećanje naknada.

„Agencija kao regulatorno tijelo nema nadležnosti da subjektima bankarskog sistema, pa tako i bankama, određuju vrstu i visinu naknada koje će naplaćivati od svojih klijenata, odnosno Agencija ne može utjecati na banke prilikom određivanja naknada. Banke svojim internim aktima definišu iznos i način obračuna naknada za bankarske usluge, koji mogu biti različiti od jedne do druge banke. Iste moraju biti definisane ugovornim odnosom, općim uvjetima poslovanja koje uključuju naknade i druge troškove koje banke naplaćuju klijentima, te iste moraju biti transparentne i dostupne klijentima“, ističu iz Agencije za bankarstvo.

Prevedeno, banke mogu nesmetano da ‘pljačkaju’ građane, samo to mora biti transparentno, to jeste morate ugovorom pristati na pljačku!

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close