Tragom osnivanja Vladine firme Intera: Veliki marifetluk sa imovinom

Suvad Osmanagić: Nisam direktor

Iako je Vlada Federacije BiH još 27. avgusta ove godine donijela odluku o osnivanju privrednog društva Intera, industrija, tehnologija i razvoj d.o.o. Sarajevo, javnost je o tome upoznata tek prije dva dana.

(PIŠE: Mimi ĐUROVIĆ RUKAVINA – Oslobođenje)

U odluci piše da je ova firma sa sjedištem u sarajevskoj Ulici Safeta Zajke bb od posebnog značaja za osnivača. Osnovački kapital je 5.000 KM, a očekuje se da firma upravlja imovinom vrijednom više milijardi.

Šta je s direkcijom

Naime, radi se o firmi čija djelatnost će se “bazirati na privlačenju stranih investitora, osnivanju tehnoloških parkova, osnivanju i razvoju IT centara, osnivanju i razvoju start up kompanija, prokuri, vršenju prekvalifikacije kadrova, pristupanju u joint venture partnerstva, osnivanju javno-privatnih partnerstava, koordiniranju rada i edukaciji na korištenju fondova EU između opština, kantona i FBiH i obavljanju ostalih samostalnih djelatnosti za koje se ukaže mogućnost u skladu sa zakonom”. Ali firma će “upravljati i nepokretnom imovinom van BiH koja pripada FBiH iz pasivnog podbilansa, neperspektivnom vojnom imovinom i drugom imovinom koju je FBiH naslijedila na bilo koji drugi način”?!

Napomenimo da je u FBiH odavno na snazi Zakon o početnom bilansu preduzeća i banaka koji cijelim IIIa odjeljkom propisuje upravljanje pasivnim podbilansom preduzeća i banaka, a konkretno članom 35b. propisuje osnivanje direkcije za upravljanje pasivnim podbilansom. Tokom proteklog saziva Predstavnički dom Parlamenta FBiH je čak, nakon saglasnosti Vlade FBiH, i potvrdio imenovanje Senada Rahimića za direktora ove direkcije, ali taj posao nikad nije završen u Domu naroda. Logičnim se nameće pitanje zašto se sad osniva firma dok važeći zakon propisuje formiranje direkcije za isti posao?

U međuvremenu, pasivnim podbilansom se bavi Agencija za privatizaciju u FBiH (FAP), a njen direktor Šuhret Fazlić kaže da suštinski problem nije ko će upravljati tom imovinom, već kako doći u posjed te imovine, te da zbog neformiranja direkcije u FAP-u postoji Sektor za pasivni podbilans.

– Ovo je politički problem i bez političkog konsenzusa sa zemljama bivše Jugoslavije ovaj problem nikad neće biti riješen i teško ćemo doći do te imovine, kaže Fazlić koji naglašava da se Sektor za pasivni podbilans u FAP-u ozbiljno bavi svojim poslom, da postoji registar imovine preduzeća van BiH, da su javno pozivana preduzeća za dostavljanje podataka o takvoj imovini…

On tvrdi da je nemoguće dati tačnu procjenu ukupne vrijednosti imovine iz pasivnog podbilansa, ali naglašava da je ta imovina napadnuta sa više strana: od “lopova i kriminalaca iz susjednih zemalja, ali i iz BiH, te da postoje prepreke nastale političkom voljom kako se do te imovine ne bi došlo, a problem su i upisi u zemljišne knjige”.

Formiranje Intere zaobišlo je i federalni Parlament. Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Dženan Đonlagić (DF) kaže da je Vlada formirala firmu na netransparentan način: “Ovo je opet samovolja ostatka Vlade FBiH. Formirana je potpuno nepotrebna firma, jer nije u potpunosti implementiran važeći zakon, kako je sad moguće formirati ovo privredno društvo bez izmjena važećeg zakona. Postavlja se pitanje zakonitosti te Vladine odluke”.

Đonlagić se pita šta je sad uloga FAP-a i Direkcije, ako Vladina firma preuzima upravljanje ovom vrstom imovine?

– Ovo je ekonomski nelogično, kako će se privredno društvo registrovano u FBiH baviti pitanjima državne imovine koja je van granica države? Upitno je i upravljanje neperspektivnom vojnom imovinom. I ponovo se zapostavlja Parlament oko pitanja za koja treba da se pita. Treba insistirati da se do kraja uspostavi direkcija, smatra Đonlagić.

Morali su pitati Parlament

Njegov kolega, šef Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović nema nikakvu zvaničnu informaciju o osnivanju Intere: “Znam ponešto iz medija. Mislim da je Vlada prethodno morala doći na Parlament da se izvrše izmjene i dopune pripadajućeg zakona, a kojima bi se jasno definisalo kako organizirati to privredno društvo, kakve će ovlasti imati i da mu zakon propiše ovlaštenja kako bi mogao vršiti svoju ulogu. Mislim da je sve trebalo biti dobro prethodno izanalizirano na Parlamentu i da bi tad rješenje bilo kvalitetnije”.

Delegat Doma naroda iz reda ostalih Aner Žuljević (SDP) tvrdi da je Vladina odluka potpuno nezakonita.

– Radi se o milijardama maraka u imovini iz pasivnog podbilansa. Iako još nije utvrđen detaljan iznos sredstava, radi se o značajnoj vrijednosti, a to je sve vlasništvo građana FBiH i niko nema pravo netransparentno i ovako diverzantski raditi. Bojim se da se iza ovog ne krije veliki marifetluk sa imovinom koja je vlasništvo FBiH i bojim se tih poteza, bojim se da je ovo priprema za neku novu privatizaciju. Vlada koja nema parlamentarne podrške nema nikakav mandat da ovakvu odluku donosi, trebalo je obavijestiti Parlament jer se radi o izmjeni metodologije raspolaganja nečega što je vlasništvo svih građana, kaže Žuljević koji najavljuje otvaranje pitanja formiranja Intere na prvoj narednoj sjednici Doma.

Alibi za manipulaciju

Bivši dugogodišnji federalni poslanik Omer Vatrić bio je redovan diskutant iz klupa upravo o imovini iz pasivnog podbilansa, a o formiranju ove firme kaže da se njom duplaju poslovi s tijelima koja su već formirana.

– Bojim se da ova firma neće imati priliku da se bavi svojim poslom. Bojim se da je napravljeno preklapanje nadležnosti što može biti alibi za manipulaciju. Ulaze u nadležnost mnogih drugih već formiranih tijela. Nije striktno definisana ni odgovornost. Postoji opasnost od oduzimanja nadležnosti od direkcije za upravljanje pasivnim podbilansom i to je osjetljivo, smatra Vatrić.

Bitka za reforme

Odluka o osnivanju privrednog društva Intera donesena je na Vladi 27. avgusta, a u Službenim novinama FBiH objavljena je već 9. septembra, dakle u roku od nepune dvije sedmice. Poređenja radi, Zakon o privrednim društvima, za koji vlasti kažu da je bitan, reformski i u cilju poboljšanja uslova za privredu, konačno usvojen i na Domu naroda 15. jula – još nikad nije došao na potpis kod predsjednika FBiH, a kamoli do objave u Službenim novinama!

Oglasila se i Vlada FBiH

Savjetnik federalnog premijera Suvad Osmanagić, za kojeg neki mediji tvrde da će biti direktor Intere, takvu informaciju jučer je Oslobođenju negirao. Na sva ostala pitanja koja smo mu postavili o formiranju Intere, poput toga zašto se formira firma ako važeći zakon predviđa formiranje direkcije, te da li je bilo prethodnih analiza i konsultacija sa FAP-om i Parlamentom, Osmanagić nam je zatražio pisani upit preko sekretarice, te obećao da će nam odgovoriti mailom. Umjesto maila, iz Vlade je poslana informacija za sve medije: “Zbog otklanjanja značajnog i važnog, a do sada neriješenog problema dugogodišnjeg odsustva kontrole nad imovinom Vlade FBiH, federalna Vlada je na 19. sjednici održanoj 27. avgusta, 2015. godine donijela odluku o osnivanju Privrednog društva Intera, industrija, tehnologija i razvoj d.o.o. Sarajevo”. Potom navode djelatnost firme iz odluke.

– U okviru ovog privrednog društva bit će određeni prostori za proizvodne bescarinske zone, u kojima će fabrike proizvoditi i poslovati sa olakšicama. Osim konkurentnosti na domaćim i stranim tržištima, cilj je podsticanje većeg upošljavanja i otvaranja velikog broja radnih mjesta. Vlada FBiH naglašava da se ovo privredno društvo osniva isključivo s ciljem upravljanja imovinom koja je do sada bila korištena nezakonito, čija vrijednost nije realno procjenjivana, pa je bila predmetom brojnih sudskih sporova i otuđivanja. Vlada, također, ističe da i za ovo, kao i za svako drugo privredno društvo, predstoje zakonske procedure registracije i pribavljanja potrebnih dozvola, a za što je potreban određeni vremenski period, saopšteno je iz Vlade.

Vezani tekstovi:

– Reakcija iz Vlade FBiH: “Intera” društvo od posebnog značaja

– Sakriveno od javnosti: Vlada Federacije BiH osnovala firmu (FOTO)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close