Tragedija: Pet rudara nije preživjelo nesreću!

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, rekao je novinarima prije nekoliko trenutaka da je iz jame Raspotočje izvučeno 29 rudara, a da prema informacijama koje je on dobio od spasilačkih ekipa, pet rudara nije preživjelo ovu nesreću, javila je Fena.

U Kantonalnu bolnicu Zenica trenutno je pristiglo 16 rudara koji se trenutno nalaze na opservaciji – kazala je za Agenciju Fena glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica Dženana Hedžić.

Dodala je da trenutno ne može govoriti i stepenu tjelesnih ozljeda, osim da neki pacijenti stižu na nosilima, “a neki u bolnicu uđu na nogama”.

– Ljekari i osoblje su pripravni, jer očekujemo da će u bolnicu pristići još rudara – zaključila je.

U krugu se nalazi veliki broj članova porodica, njihovih radnih kolega i prijatelji.

Kopali rukama

Predsjednik Sindikata rudara Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Sinan Husić rekao ranije da su u stalnom kontaktu sa zarobljenim rudarima telefonom, a da je jedan od rudata tokom razgovora rekao da se svi drže zajedno, da su zdravi i da pokušavaju pomoći kolegama koji iskopavaju nanose s druge strane.

“Kopaju rukama kako bi se približili jedni drugima”, rekao je Husić.

Prema informacijama spasilačkih ekipa, oni su jutros u 7 bili na 18 metara do zarobljenih rudara. Husić je rekao da je najveći problem “klin” koji je nabijen sitnim materijalkom i koji se teško probija, te da je ovih 18 metara najteži dio od ukupno 70 metara. On je dodao da se uporedo s ručnim radovima tokom noći vršila montaža grabljastog transportera koji je, prema Husićevim riječima, ključ rješenja.

“To je veliki posao, morali su ga montirati i pokrenuti”, rekao je Husić.

Muris Tutnjić je jedan od rudara koji se uspio spasiti nakon gorskog udara u jami Raspotočje. Rekao je da nije sposoban davati bilo kakve izjave za medije i zahvalio se Bogu jer se spasio. Dodao je da su kolege koje su ostale u jami bile udaljene 300-400 metara od njega. Tutnjić je rekao da sa sigurnošću ne može reći u kakvom su stanju njegove kolege i jesu li povrijeđeni.

“Imao sam sreće. Kada je nestala prašina osposobio sam telefon i stupio kontakt s ljudima na površini”, rekao je Tutnjić, koji je prošao bez težih povreda.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close