Kultura življenjaLifestyle

Tradicionalna ideologija o muškosti loše utječe na dječake i može dovesti do nasilja i samoubistva

“NEMA EMOCIJA”

Tradicionalna ideologija o muškosti kojom se dječaci podstiču da ne plaču, opasno je za njihovo zdravlje, tvrde iz Udruženja psihologa Amerike.Psiholozi tvrde da su mnoge “muške” osobine uključujući stoicizam, konkurentnost, dominaciju i agresivnost štetne i mogu dovesti do nasilja, depresije i samoubistva.

Tradicionalna ideologija o muškosti “gura” dječake prema antifeminizmimu i forsira ih da maskiraju slabosti, a ohrabruju ih da rizikovanje, agresija i nasilje znači rješavanje problema. Kao posljedica to ograničava psihološki razvoj muškarca, ograničava njihovo ponašanje, uzorkuje rodnu napetost i ima negativan utjecaj na njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

S druge strane, kritičari tvrde kako je izvještaj antimuški stav, koji prikazuje tradicionalne muške vrijednosti kao monstruozne. izvještaj je opisao generaciju dječaka koji su pod stalnim pritiskom društva da se usklade s muževnim izrazima koje roditelji i vršnjaci cenzurišu ako ne uspiju održati očekivano ponašanje.

Psiholozi tvrde kako je strogi maskulinitet kod homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih muškaraca povezan sa većom stopom samodestruktivnog ponašanja poput uzimanja droge.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close