Topić: Da smo u ratu imali boraca koliko ih sad piše došli bi do Trsta

Izložbom ratnih fotografija koje svjedoče o počecima odbrane Sarajeva postavljenoj u galeriji Preporod te druženjem boraca koji su učestvovali u odbrani simbolično je obilježen 2. maj, dan koji se smatra presudnim za odbranu grada Sarajeva i BiH.

Te ratne 1992. godine komanda tadašnje JNA poslala je 2. maja vojnu jedinicu s tenkom, transporterima i drugim vojnim vozilima u namjeri da zauzmu zgrade Predsjedništva i Skupštine RBiH kao i druge značajne institucije. Tada su ih na mostu Skenderija dočekali pripadnici policije, specijalne jedinice MUP-a RBiH te samoorganizovane jedinice patriota koji su uspjeli zaustaviti napad.

O majskim dešavanjima ratne 1992. govorio je Dževad Topić Topa, ratni komandant bataljona Vojne policije i jedan od organizatora oružanog otpora.

U tadašnjem Radničkom univerzitetu “Đuro Đaković” uspjeli smo zarobiti jedinicu od 27 niških specijalaca, koje je predvodio pukovnik Dragan Šuput. Njihov zadatak je bio da povežu vojne jedinice smještene u tadašnjem Doma JNA na Drveniji sa jedinicama iz kasarne Maršal Tito, u namjeri da osvoje ovaj grad. Prilikom presjecanja kolone vojnih vozila rahmetli Alija Miladin je uništio jedan transporter JNA kod kafea “Estrada” – kazao je Topić.

Smatra da je 2. maj bio “Dan D” za Sarajevo.

– Mislim da je 2. maj važan za BiH i mi svake godine već 23 godine obilježavamo taj dan – rekao je Topić.

Podsjeća da borci nisu na početku imali ni osnovnu opremu. Danas mnogi od njih nisu živi, ili su poginuli ili su umrli nakon rata.
Danas na spiskovima boraca ima- kako kaže Topić- oko 250.000 viška boraca, onih koji su se u Armiju BiH “upisali” nakon rata.

– Da smo imali tu silu došli bismo mi do Trsta – rekao je Topić.

Haris Gubeljić Trebinjac je bio pripadnik Armije BiH od početka rata. O 2. maju je rekao da je ovaj dan sjećanje na isplaniranu agresiju na BiH. On je istakao povezanost samoorganizovanih gradskih jedinica, što je spriječilo napad na institucije grada i države.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close