Tomislav Nikolić u državi koju priznaje i entitetu kojeg voli

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi put od imenovanja, posjetiće Banjaluku, gdje će prisustvovati sjednici Savjeta za saradnju Srbije i RS. Ponovo je u prvom planu saradnja Srbije sa entitetom, a ne sa BiH.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je neposredno prije dolaska u Banjaluku izjavio da RS i Srbiju teško ko može da razdvoji, pokrenuvši time ponovo priču o njegovoj posjeti Banjaluci, a ne Sarajevu, prvi put od stupanja na dužnost predsjednika: “Mislim da to treba obilježiti u skladu sa sporazumom koji RS i Srbija imaju, a to je tijesna saradnja i specijalni odnosi. Mislim da ništa ljepše ne može da zatvori ovu godinu od susreta u Banjaluci, kojem će prisustvovati i predsjednik Vlade Srbije. Potpuno želim da, na svaki način, koji će biti tumačen širom svijeta, od onih koji to tumače šta to mi radimo, na jasan način pokažemo da RS i Srbiju teško da neko može da rastavi”, izjavio je Nikolić za agenciju Srna.

Izetbegović: “Bilo bi bolje da je prvo došao u Sarajevo”

Iako se očekivalo da nakon stupanja na dužnost, Nikolić posjeti prvo Sarajevo i sastane se sa članovima Predsjedništva BiH, odnosi su se zakomplikovali prije dva mjeseca nakon izjave Nikolića makedonskim medijima da BiH polako nestaje. Bošnjački član Predsjedniütva BiH Bakir Izetbegović je zbog toga otkazao i trilateralni sastanak u Turskoj i poručio Nikoliću da BiH nikada neće nestati. Današnjom (26.12.2012) posjetom Banjaluci Nikolić, kaže Izetbegović, ne šalje dobru političku poruku.

Iako je posjeta uredno najavljena Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Izetbegović kaže da bi za unapređenje odnosa između dvije zemlje bilo bolje da je Nikolić došao prvo u Sarajevo: “Gospodin Nikolić ima pravo da misli šta god hoće o BiH i onom što se desilo u Srebrenici i Vukovaru, ali bi bilo bolje da ne daje izjave kakve je davao jer to ne vodi pomirenju u regionu i ozdravljenju odnosa već obratno”, rekao je sarajevskim medijima Izetbegović uoči posjete Nikolića Banjaluci.

Nikolić je osvrćući se na nesuglasice sa Izetbegovićem objasnio svoj odnos prema BiH i saradnji sa članovima Predsjedništva BiH: “Ako misle da isklučivo gospodin Izetbegović vodi BiH onda neka kažu da nisam bio u BiH. Ali to ne zavisi od mene. Ja znam da je glavni grad BiH Sarajevo i znam da treba razgovarati sa predstavnicima oba entiteta, potpuno sam ponudio saradnju i želim da se sretnemo onog časa kada gospodin Izetbegović pomisli da je to potrebno za dvije države. Ja ću biti na teritoriji BiH, države koju priznajem, ali i u RS, entitetu koji mnogo volim”.

Ekonomija u prvom planu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, Ognjeg Tadić očekuje ekonomske teme na sastanku te naglašava da će se susret pratiti sa velikom pažnjom, prvenstveno zbog odnosa između BiH i Srbije: “Očekujemo poruke koje govore o zajedničkom ekonomskom planu RS i Srbije, koja nakon ulaska Hrvatske u EU postaje sve značajnija u našim bilateralnim odnosima, zbog toga što CEFTA obuhvata zemlje regiona i stvara potrebu za prekompozicijom ovog tržišta”.

Nikolić će se, zajedno sa Ivicom Dačićem, premijerom Srbije, i drugim saradnicima sastati sa zvaničnicima RS-a. Oni će održati sjednicu za saradnju RS i Srbije, na kojoj će biti analizirane dosadašnje aktivnosti u sprovođenju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama i planovima buduće saradnje.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić
dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close