PolitikaRegion

Tko je Željana Zovko, eurozastupnica koja slavi zločinačku Herceg-Bosnu?

Piše: Gordan Duhaček – index.hr

“POSTATI zastupnica u Europskom parlamentu (EP) je vrlo velika promjena u mom životu. Za mene koja dolazim iz BiH je ovo povijesna prilika da napravim nešto za narod koji predstavljam”, kazala je Željana Zovko 2016. godine, kada je nenadano ušla u Europski parlament. Sada je u središte pažnje došla nakon što je čestitala osnivanje “legitimne Hrvatske Republike Herceg-Bosne”, koja je na Haškom sudu proglašena udruženim zločinačkim pothvatom na čelu s Franjom Tuđmanom.

Ušla u Europski parlament kad su od mandata odustali Plenković i Stier

Ova dugogodišnja ambasadorica BiH, koja je karijeru započela u Predsjedništvu BiH kao stručna suradnica, postala je hrvatska eurozastupnica nakon što su od svojih mandata odustali Andrej Plenković i Davor Ivo Stier, koji su postali premijer i ministar vanjskih poslova RH.

“Nema vremena za kalkulacije (….) još uvijek ima šanse za ulazak BiH u Europsku uniju i nadam se da će BiH prepoznati Hrvatsku kao svog najvećeg lobistu u EU”, nadobudno je izjavila Zovko kao je postala eurozastupnica. U međuvremenu se pokazalo da Zovko nije učinila ništa za približavanje BiH Europskoj uniji, ali je za poticanje svađa između Hrvatske i BiH.

Na zajedničkoj listi Karamarkove Domoljubne koalicije na izborima za Europski parlament 2014. godine Zovko je bila na devetom mjestu kao predstavnica dijaspore, a osvojila je 2392 glasa. Iza nje je bio Ivan Sablić s 1234 glasa te Milivoj Špika sa 748 glasa. 

Vjerna Draganu Čoviću i HDZ BiH

Zovko je bila politički izbor dugogodišnjeg predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, a do danas nije učinila bilo što da iznevjeri njegovo povjerenje. Zato joj i nije bilo teško prilagoditi se Andreju Plenkoviću nakon što je zamijenio Tomislava Karamarka na čelu HDZ-a, jer pravi šef Željane Zovko je Dragan Čović. Ona je vjerni kadar HDZ BiH.

To je potvrđeno i priopćenjem pred protekle europske izbore.

HDZ Bosne i Hercegovine pozvao je hrvatske državljane u toj zemlji da se u nedjelju odazovu izborima za Europski parlament i glasuju za zastupnicu Željanu Zovko koja se nalazi na listi HDZ-a Hrvatske, navodeći kako je za Hrvate iz BiH od iznimne važnosti imati predstavnika koji bi lobirao za popravljanje ustavno-pravne pozicije ovoga naroda. Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, zajedničkim radom u Europskome parlamentu donesene su rezolucije koje su ukazale na pogubnost separatističkih i unitarističkih politika u BiH.

“Za bosanskohercegovačke Hrvate od neprocjenjive je važnosti da dobiju svog predstavnika u parlamentu EU-a. To za nas nije samo mjesto za kandidata, to za nas znači ured u Bruxellesu i Strasbourgu, a to je i mogućnost za izravno lobiranje i za popravak ustavno-pravnog položaja Hrvata u BiH”, navodi se u priopćenju.

HDZ BiH je istaknuo kako Hrvati u BiH imaju svog predstavnika, Željanu Zovko, “već dokazanu zastupnicu prava i interesa hrvatskog naroda u BiH, koja je 4. na listi HDZ-a Republike Hrvatske”. “To je veoma konkretna i važna poruka HDZ-a Republike Hrvatske i predsjednika Andreja Plenkovića nama Hrvatima u BiH”, pisalo je u pozivu HDZ BiH upućenom glasačima u BiH.

Ključno pitanje koje se postavlja uz političku karijeru Željane Zovko je kako je uopće došlo do toga da ambasadorica BiH postane hrvatska eurozastupnica.

Karijeru započela kao suradnica za odnose s javnošću u Predsjedništvu BiH

Željana Zovko je od 1999. pa do 2001. godine bila angažirana kao suradnica za odnose s javnošću u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Potom je od 2002. do 2004. godine obnašala dužnost šefice kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a nakon čega je 2004. godine imenovana za ambasadoricu BiH u Francuskoj. 

Zanimljivo je da prema podacima iz službene biografije Zovko nema nijedan dan radnog staža u privatnom sektoru.

Na ovoj poziciji zadržala se sve do 2008. godine kada je izabrana za ambasadoricu BiH u Španjolskoj, a ovu dužnost obnašala je sve do 2011. godine. Godinu dana poslije Zovko je zaposlena kao savjetnica za vanjsku politiku u kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a nakon toga (2015. godine) imenovana je za ambasadoricu BiH u Italiji. Uskoro se događa i veliki preokret: bosanskohercegovačka diplomatkinja postaje zastupnica u Europskom parlamentu iz susjedne države Hrvatske!

Nema lijepih riječi za BiH

O samoj BiH Zovko nije imala mnogo lijepih riječi. Iz usta zastupnice u EU parlamentu mogli smo čuti kako je “BiH bolesno dijete pod nadzorom međunarodne zajednice”. Nekadašnja ambasadorica BiH zalagala se, u institucijama EU-a, i za “federalizaciju kao jedini put kojim bi se poštivala konstitutivna arhitektura BiH”. 

Zastupnica u EU parlamentu nakon presude u slučaju hercegovačke šestorke, odnosno Prlić i ostali, obrušila se i na Haški sud ističući kako on “nije ispunio zadaću” i kako se “odgovornost traži u narodima i kolektivnoj krivnji”. Zovko je na jednoj od plenarnih sjednica u Briselu kazala i kako postoje primjeri “kada je putem UN-a nametnut embargo na uvoz oružja i samoobranu Hrvata u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, a danas je njihova samoobrana u BiH proglašena Udruženim zločinačkim poduhvatom”.

Zovko između Mostara, Splita i Bruxellesa

Zovko je imala problema i s time što je bila prijavljena na dva prebivališta – u Splitu i Mostaru istovremeno. Zovko je tada, pisali su ironično novinari, oborila dosad vrlo čvrsto vjerovanje da jedna osoba ne može biti istodobno na dva mjesta. 

Na upit medija da razjasni misterij dvostrukog prebivališta, Zovko je prvo izjavila da je prijavljena u Bruxellesu. Onda je krenula objašnjavati: “Imala sam prebivalište u Mostaru kad sam radila za BiH, sada je moje prebivalište u Hrvatskoj. Ne postoji obaveza odjavljivanja, ne vučem nikakva prava u BiH. To je zakon BiH. Ne znam o čemu mi pričamo. Je l’ trebam vratiti putovnicu?”

Upitana ima li bosanskohercegovačku putovnicu, Zovko je rekla: “Još sam državljanka Bosne i Hercegovine, je l’ to neki problem?” 

Svađa s Komšićem

Nedavno je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predbacio Zovko da “laže i potiče šovinizam”, reagirajući tako na njezin istup u raspravi na Odboru za vanjske poslove EP-a koji je razmatrao stanje u BiH u svjetlu listopadskih izbora.
Odbor za vanjsku politiku EP-a raspravljao je o stanju u BiH, o čemu priprema rezoluciju kojom namjerava izraziti zabrinutost u pogledu pitanja legitimne predstavljenosti naroda u toj zemlji. Zovko je na toj raspravi ustvrdila da su se Turska i Islamska zajednica u BiH izravno umiješale u izborni proces u BiH pa je Komšić pobijedio Dragana Čovića upravo zahvaljujući takvim intervencijama.

“Imali smo gospodina Erdogana koji je provodio kampanju godinu dana prije izbora. Treba istaknuti da je Turska odigrala najveću ulogu u odabiru drugog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Islamska zajednica BiH je dala naputak obiteljima za koga trebaju glasovati”, kazala je Zovko.

“To je najobičnija laž i budalaština, nedostojna dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu. Osim toga, ovakva izjava ima sve karakteristike šovinizma i islamofobije”, izjavio je Komšić za portal Klix.

Za proširenje Europske unije

Zovko je velika zagovornica Europske unije.

“Zamislite situaciju da Hrvatska nije bila u EU. Mi bismo sada, pored Željka Komšića, imali oformljenu vlast Bošnjaka. Vjerujte mi, nitko više politički značajan dolje ne bi ostao, niti bi se itko više bavio politikom“, napominje Zovko.

“Sada se ipak preko hrvatskih zastupnika, preko našeg premijera, itekako uzima u obzir hrvatski glas”, ističe europarlamentarka.

Proširenje EU-a je u interesu Hrvatske jer “nema mira i sigurnosti u jugoistočnoj Europi, ukoliko ne dođe do proširenja“, naglašava Zovko, no dodaje da je izmjena izbornog zakona uvjet bez kojeg BiH ne može nastaviti europski put. Međunarodna zajednica u BiH podupire “građanske” opcije koje ustvari ne postoje, a Sarajevo je jednoetnički grad, primjećuje eurozastupnica.

Ako ne dođe do proširenja, BiH se prepušta utjecaju zemalja poput Turske, Saudijske Arabije i Rusije, upozorava Zovko i ističe da je Hrvatska “najzainteresiranija da se BiH što više približi Europskoj uniji kako bi se odmaknula od tih utjecaja“. Moguća je situacija u kojoj bi se turski predsjednik Erdogan i predsjednik Srbije Vučić dogovorili i stvorili savez Bošnjaka i Srba o čemu se u Zagrebu “vrlo rijetko promišlja”, ocijenila je Zovko.

Podržala Marakeški sporazum

Podržala je Marakeški sporazum, oko kojega su se lomila koplja u Hrvatskoj, te smatra da populisti zlorabe problem “neregularnih migracija”. Zovko se slaže da su one “najveća prijetnja Europskoj uniji“, ali i ističe kako je Europska komisija zakazala u predstavljanju Globalnog kompakta kojim se želi riješiti dio problema.

“Komisija je izrazito loše komunicirala što je Globalni kompakt o migracijama”, kritizirala je Zovko, pa su zato populisti “oteli Globalni kompakt“, zbog čega je on “došao na loš glas“, iako dokument regulira pitanje migranata, a ne izbjeglica, napominje Zovko, koja je bila članica izaslanstva Europskog parlamenta u Marakešu.

Sporne objave na društvenim mrežama

Zovko je ovih dana izazvala interes javnosti jer je objavila na društvenim mrežama Twitteru i Facebooku status koji slavi tzv. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, istu onu koja je u Haagu osuđena kao “udruženi zločinački pothvat”.

U povodu godišnjice osnivanja ove tvorevine Zovko je 28. kolovoza na Twitteru napisala: “Vođeni nemjerljivim domoljubljem danas s ponosom obilježavamo 26. godišnjicu osnivanja legitimne Hrvatske Republike Herceg-Bosne, kamena temeljca obrane i očuvanja hrvatskog identiteta u BiH.”

Na Facebooku, koji nema ograničenje broja znakova, bila je opširnija te je dodala i sljedeće: “Hrvatska Republika Herceg-Bosna nastala je 28. kolovoza 1993. kao nastavak tadašnje Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne osnovane 18. studenog 1991. godine. Hrvatska Republika Herceg-Bosna dala je veliki doprinos u borbi za jednakost hrvatskog naroda u BiH uz očuvanje identiteta sva tri konstitutivna naroda te je tijekom svog postojanja značajno doprinijela u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Prisjećamo se svih onih koji su svojom nesebičnom žrtvom pomogli u osnivanju Herceg-Bosne, a posebno onih koji su svoje živote utkali u oltar Domovine. Vječna Vam slava i hvala!”

Obrisala objave s Twittera i Facebooka, kaže da to nije napravila jer ih se srami

Među onima koji su “svojom nesebičnom žrtvom pomogli u osnivanju Herceg-Bosne”, a koje Zovko slavi, i niz je osuđenih ratnih zločinaca i nepatvorenih zlikovaca, a njihovo djelo je presuđeno kao udruženi zločinački pothvat.

HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko je zapravo objavila da ona slavi tvorevinu obilježenu etničkim čišćenjem, logorima za nehrvate, ratnim zločinima itd. To su te europske vrijednosti HDZ-a pod vodstvom Andreja Plenkovića, koji je Zovko opet stavio na listu ove stranke za Europski parlament.

Nakon što su Index i drugi mediji primijetili objave eurozastupnice Zovko u kojima se slavi “Hrvatska Republika Herceg-Bosna”, te o tome objavili članke, ona je danas, dva dana nakon objave, izbrisala svoje statuse s Twittera i Facebooka.

Kasnije je u razgovoru za televiziju N1 kazala je da to nije učinila jer se srami, već zbog prijetnji u komentarima koje je prijavila belgijskog policiji, a koje joj, kako kaže, i inače upućuju “radikalni islamisti”. Europarlamentarka u objavi ne vidi ništa sporno i ne misli da je riječ o diplomatskom skandalu te da su preveliki značaj svemu dali sarajevski krugovi koji su protiv ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

U Europskom parlamentu se ne ističe

VoteWatch Europe je organizacija koja detaljno prati rad Europskog parlamenta i aktivnosti europarlamentaraca te je pred nadolazeće europske izbore objavila listu 100 najutjecajnijih zastupnika u Europskom parlamentu, kao i izvještaj o radu ove institucije. Zovko naravno nije među 100 najutjecajnijih, već je ocijenjena kao jedna od slabijih i manje aktivnih zastupnica u EP-u.

Što se tiče toga kako je u ključnim trenucima glasala u Europskom parlamentu, vrijedi podsjetiti da su svi HDZ-ovi zastupnici glasali za prijedlog nove Uredbe o autorskim pravima, koja bi mogla ograničiti slobode na internetu. Također, kada je Europski parlament ogromnom većinom glasova opalio veliki šamar mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i njegovoj politici koja u pitanje dovodi temeljne europske vrijednosti, Zovko je bila na Orbanovoj strani.

Glasala u korist Orbana, nasuprot većine Europskog parlamenta

Za izvještaj u kojemu se detaljno opisuje kako Mađarska krši europske vrijednosti i pravila glasalo je 448 europarlamentaraca, dok je protiv bilo njih 197. Suzdržanih je bilo 48 europarlamentaraca. To znači da su dvije trećine zastupnika u Europskom parlamentu zaključili da Orbanova vlast ne poštuje Europske vrijednosti, a time je otvoren i put za pokretanje procedure koja bi mogla rezultirati time da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u europskim institucijama.

U izvještaju se u 13 točaka navode brojna kršenja temeljnih europskih vrijednosti i pravila od strane mađarskih vlasti, a sastavila ga je zastupnica Zelenih iz Nizozemske Judith Sargentini, koja ističe da ponašanje Orbanove vlasti predstavlja “sistemsku prijetnju europskim vrijednostima”. Zovko i ostali HDZ-ovci su glasali protiv izvještaja, pozivajući se većinom na načelo supsidijarnosti.

U Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta

Iako se ne ističe svojim radom za opće dobro, Zovko je naučila kako u Bruxellesu i Strasbourgu zauzeti dobre pozicije. Zovko je imenovana izvjestiteljicom Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) za financijski instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) III. To je glavni financijski instrument koji podupire reforme u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, odnosno u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Republici Sjevernoj Makedoniji i Turskoj, a u svrhu pripreme korisnika za obveze članstva u EU.  

Osigurala se za cijeli život

U svakom slučaju, Željana Zovko se osigurala za cijeli život. S obzirom na to da HDZ uvijek želi ugoditi dijaspori, njeno mjesto na listi za svake buduće Europske izbore je zagarantirano. 

Netko ciničan bi mogao reći da je baš Željana Zovko osobni primjer kako Hrvatska pomaže BiH: oslobodili smo ih osobe koja je bila utjelovljenje stranačkog uhljeba i prebacili na proračun.

>> HDZ-ova eurozastupnica slavi zločinački pothvat: “Legitimna Herceg-Bosna”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close