- VIJESTILifestyle

Tko je Evelyn Dove, žena kojoj je Google danas odlučio posvetiti naslovnicu

Ako ste jutros otvorili početnu stranicu Googleaa, sigurno ste primijetili novi Doodle koji je danas posvećen Evelyn Dove

Za nju možda niste čuli, ali imala je ogroman utjecaj na britansku industriju glazbe i radija prije 80-ak godina. Evelyn Dove prva je crnkinja koja je pjevala na BBC-u, a njena emisija čak je postala i dio BBC-eve emisije.

OD DJETINJSTVA U GLAZBI

Evelyn je rođena 1902. godine na današnji datum u Engleskoj. Bila je najmlađa od dvoje djece, a od malena je pokazivala afinitete prema glazbi. Bila je vrsna pjevačica i svirala je klavir od djetinjstva.

Od 1917. do 1919. pohađala je Royal Academy of Music, a te godine kad je diplomirala udala se za Miltona Alphonsa Lukea. Usput, nakon toga se udavala još dva puta, a s posljednjim mužem, Williamom Newtonom Brantleyem ostala je do smrti.

Nakon faksa je postala dio popularnog SSO-a (Southern Syncopated Orchestra), benda koji se sastojao od britanskih, zapadnoafričkih i američkih glazbenika. Upravo ta grupa bila je zaslužna za populariziranje crnačke glazbe u Engleskoj.

NASTUPALA PRED STALJINOM

Za vrijeme sudjelovanja u SSO-u proputovala je čitavu Englesku i njeno ime postalo je sve popularnije. 1921. godine grupa je doživjela veliku brodsku nesreću u kojoj je umrlo 35 članova, a Evelyn je preživjela.

Nastavila je nastupati i 1925. godine se pridružila grupi Chocolate Kiddies. Od tada je neprestano nastupala diljem Engleske, Europe, ali i tadašnjeg SSSR-a. Jedna od zanimljivosti je da je čak nastupala pred Sovjetskim diktatorom Josipom Staljinom.

Jedan od glavnih razloga zašto je Google odabrao staviti ju na svoj Doodle je i činjenica da je vrh njene karijere bio u periodu od 1939. do 1949. godine kada je imala ulogu na BBC-u kao pjevačica u showu Serenade in Sepia. Ova emisija postala je toliko popularna diljem Engleske da je kasnije dobila i TV inačicu.

Nakon uspješnog života umrla je u 84. godini od upale pluća. Ako želite čitati više o njoj, Stephen Bourne napisao je knjigu naslova ‘Britanska kraljica crnog kabarea’ posvećenu upravo ovoj divi.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close