Tko će u BiH obilježiti Noć muzeja

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine pridružila se i ove godine europskim muzejima u obilježavanju Dana muzeja u manifestaciji Noć muzeja. Od jutros pa do ponoći u toj galeriji za posjetitelje je otvorena izložba Mice Todorović (1900-1981.), slikarke koju su nazivali “prvom damom bosanskohercegovačke umjetnosti” za čiji je razvoj inače usko vezana.

Izložena su 24 njena djela i uz njih radovi učenika Osnovne škole “Kovačići” iz Sarajeva, nastali tijekom edukativne likovne radionice 6. svibnja “Stvarajmo s velikanima”, koju su vodili studenti Likovne akademije.

Radionica je bila mogućnost djeci školske dobi da dođu u dodir s nekim od najvrednijih originalnih djela bosanskohercegovačkog klasičnog slikarstva i da im kroz to iskustvo muzejski prostor postane blisko mjesto kojem će se vraćati.

Ovogodišnja „Noć muzeja” u Republici Srpskoj nosi naziv „Muzeji za održivo društvo”, a cilj je da istakne aktivnu ulogu muzeja u podizanju opće svijesti društva o toleranciji, ozbiljnim posljedicama dosadašnjeg ljudskog djelovanja i neophodnosti promjene njegovog ekonomskog i socijalnog modela.

U Muzeju suvremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) postavkom „Prigušena egzistencija: Suvremena umjetnička scena Srbije”, koja je postavljena prije nekoliko dana, započeo je program obilježavanja ove manifestacije.

„Laboratorija svjetla” je naziv centralnog vizualnog događaja u „Noći muzeja”, a odnosi se na digitalni video maping koji će biti projektiran na pročelju MSURS.

Ovaj video maping rezultat je javnog poziva koji je MSURS uputio u ožujku ove godine svim vizualnim umjetnicima, dizajnerima karaktera likova, 3D modelerima, animatorima, strip crtačima i ilustratorima da pošalju svoja rješenja za video maping.

Izabrana rješenja objedinjena su u veliku cjelinu, animirana i, kroz vezu sa selektovanim djelima iz fundusa MSURS, stavljena u zajednički kontekst”.

Bogat program u RS-u

Za posjetitelje će biti organizirana i nagradna igra, a na platou ispred muzeja nastupit će banjalučki sasatav „Sopot”. Direktorica Muzeja suvremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković pozvala je sve građane Banje Luke da dođu da posjete ovu kulturnu ustanovu, te istaknula da je manifestacija “Noć muzeja” posvećena prvenstveno svima onima koji nemaju naviku ili priliku da posjete ovu kulturnu ustanovu.

”Očekujemo više od 2.000 ljudi, te se nadam da će svi oni koji dođu zaista uživati tu noć i osjetiti potrebu da nas opet posjete ”, rekla je Vujković.

U Muzeju Republike Srpske program će početi sadržajima namijenjenim za najmlađe posjetitelja, a u dramskom programu će se predstaviti Osnovna škola “Branko Ćopić” i „Medicinska škola” iz Banje Luke. Posjetitelji će imati priliku pogledati i arheološku postavku „Sudar civilizacija /mjesta kontakata”, koja je projekat promocije arheološkog naslijeđa u Europi.

U Hercegovini skromno

Sanja Pupac, koordinator programa „Noći muzeja” u Muzeju RS, najavila je da će biti održana i plesna radionica „Gradsko kolo”, koja je osmišljena da posjetioci uz demonstratore uče gradske igre koje su se krajem 19. i početkom 20. stoljeća izvodile na balovima.

Pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur istaknula je da resorno ministarstvo podržava sve manifestacije kojima se nastoji sačuvati kulturno nasljeđe i suvremeno stvaralaštvo.

”Svi muzeji u Srpskoj obilježit će Noć muzeja, osim muzeja u Doboju koji je u završnoj fazi renoviranja i sanacije od šteta prouzrokovanih velikim poplavama koje su se dogodile prošle godine”, rekla je Kotur i dodala da je ovo izuzetna prilika za sve da Muzej suvremene umjetnosti i njegove postavke posjete u neuobičajeno vrijeme, uveče, kada je ova ustanova inače zatvorena.

Kako smo ranije pisali, Europsku noć muzeja i Međunarodni dan muzeja muzejske ustanove u Hercegovini će obilježiti skromno. Nijedna ustanova nije organizirala poseban događaj za obilježavanje ovih dana, ali će neke od njih svojim posjetiteljima omogućiti besplatan ulaz i razgledavanje muzeja.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close