Kultura

“Tko će biti na čelu svijeta umjesto Sjedinjenih Država?”

Glavno pitanje XXI stoljeća: “Tko će biti na čelu svijeta umjesto Sjedinjenih Država?”

“Situacija u svijetu se iz godine u godinu samo pogoršava, u svojoj knjizi “Svijet u opasnosti” piše Wolfgang Ischinger, voditelj Sigurnosne konferencije u Münchenu. Odbijanjem da budu lider Zapada, Sjedinjene Države cijeli međunarodni poredak suočavaju s temeljnog problema: “Tko će biti na njegovu čelu?” Za Njemačku i Europu je odgovor na to pitanje od posebne važnosti, ističe njemački političar i diplomat.

Skupina G20 treba reforme, kaže Wolfgang Ischinger, voditelj Münchenske sigurnosne konferencije u svojoj knjizi “Svijet u opasnosti” i piše o potrebi pronalaženja formata koji će omogućiti brzo pronalaženje rješenja za različite međunarodne probleme.

“Iz godine u godinu se situacija u svijetu se pogoršava. Od kraja Hladnog rata situacija nikada nije bila tako napeta i opasna. Za sve koji imaju političku odgovornost u ovom svijetu, vrijeme je da ozbiljno shvate ove prijetnje i poduzmu odgovarajuće mjere”, piše Wolfgang Ischinger i dodaje kako to nije “slijepa panika”, nego zaključci koji se temelje na dugogodišnjoj analizi onoga što se događa u svijetu.

Ischinger posebnu opasnost za Europu vidi u sukobu između Moskve i Kijeva. On smatra da je politička kriza u Ukrajini pretvorena u rat u Europi.

“Jedan od glavnih razloga je činjenica da je Rusija odbila poštivati načela koja su sadržana u konačnom aktu Konferencije o sigurnosti i suradnji u Europi”, tvrdi Ischinger, koji svu odgovornost za zbivanja u Ukrajini pripisuje Rusiji.

“Revizionistička politika Rusije, koja se nedavno vidjela i u incidentu u Kerčkom tjesnacu, pred europske države postavlja težak zadatak – kako pronaći uvjerljiv odgovor na akcije Kremlja”, piše njemački diplomat.

Ischinger smatra da u Europskoj uniji u rješavanju vanjskopolitičkih pitanja trenutno nedostaje zajedništva. Mnogi na ovu činjenicu gledaju sa zabrinutošću. Kako bi se uklonio ovaj problem, Ischinger predlaže da se uvede većinsko načelo donošenja odluka u vanjskoj politici.

Početkom tjedna je na uvođenje istog pravila za donošenje odluka u pokretanju vojnih akcija zatražila i njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen. Na Konferenciji o sigurnosti u Berlinu je njemačka ministrica rekla kako se odluke o europskim vojnim misijama ubuduće moraju donositi brže, ako je potrebno čak i odlukom većine, ne jednoglasno.

“Odluke većinom zemalja članica, a ne jednoglasno, posebno se trebaju donositi o pitanjima vanjske politike EU, tako da ih pojedine zemlje ne mogu blokirati”, rekla je prema Von der Leyen, što znači se o najvažnijim pitanjima ne bi moglo koristiti pravo veta.

Iste su se izjave ranije mogle čuti i od strane njemačke kancelarke Angele Merkel u raspravama o reformi Europske unije i “EU na dva kolosijeka”, “EU s više brzina” i prijedlogu o “više Europe” u kojoj bi sve zemlje članice većinu svog suvereniteta predale Bruxellesu, bolje rečeno osovini Berlin-Pariz.

Wolfgang Ischinger  također poziva Europu da bude ozbiljnija u odnosu prema događajima na međunarodnoj sceni.

“Uostalom, Sjedinjene Države, napuštajući ulogu lidera Zapada i cijeli međunarodni poredak suočavaju s temeljnog problema: “Tko će biti na njegovu čelu?” XXI stoljeće će odgovoriti na ovo pitanje, a za Njemačku i Europu će mnogo toga ovisiti o tom odgovoru”, ističe Ischinger.

Ako razmišljanja gospodina Ischingera uzmemo kao izdvojeno mišljenje istaknutog njemačkog političara i diplomata na zalasku karijere, ono nije opasno, jer se slična, možda i opasnija mogu čuti s raznih strana iz svih zapadnih zemalja. Međutim, ono o čemu govori Wolfgang Ischinger je jedinstven stav gotovo svih njemačkih političara, posebno čelnika Velike koalicije, što znači da ovakve inicijative predaje nacionalnih suvereniteta zemalja EU u ruke Bruxellesu, koje bi u konačnici završilo u Berlinu, je vrlo opasno, jer se takvi apeli nisu čuli još od ’30-ih godina prošlog stoljeća i snova o tome kako će Njemačka biti na čelu “novog svjetskog poretka”. U ovom slučaju je “međunarodna zajednica” ograničena na zapadne zemlje “liberalnih demokracija”, ali nas povijest uči da vođama u Berlinu vrlo malo treba da prijeđu “crvenu liniju” i krenu djelovati izvan granica Njemačke i EU.

Sve glasniji ratni bubnjevi „Istočnog fronta“ njemačke ministrice obrane Von-der Leyen

Europska vojska – Fantazije ili vizija Emmanuela Macrona i Angele Merkel?

Merkel i Macron pozivaju zemlje EU da predaju svoje suverenitete Bruxellesu

 

NERMIN N.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close