Tirak: Vazdušnim saobraćajem u BiH upravlja mafija

Nebo iznad Bosne i Hercegovine niko ne štiti već više od 20 godina, jer vazdušni saobraćaj Bosne i Hercegovine kontrolišu kriminalne strukture, upozorava ekspert za aviosaoobraćaj Rifat Tirak.

Novinska agencija Patria objavila je u srijedu tekst pod naslovom „Nebo iznad BiH još uvijek niko ne štiti“, nakon čega je reagovao Tirak.

>> Nebo iznad BiH niko ne štiti

Ovaj stručnjak za aviosaobraćaj upozorava da nebom Bosne i Hercegovine upravljaju domaće i strane kriminalne strukture. Bosna i Hercegovina ni 23 godine nakon okončanja sukoba u BiH nema kontrolu nad svojim nebom. Radari koji su kupljeni za ove potrebe potpuno su neiskoristivi, iako su višestruko plaćeni.

Tirak navodi da je i priča o tome kako je BiH od 13. novembra prošle godine otpočela kontrolu nad svojim nebom do 10 hiljada metara velika obmana javnosti.

– Od javnosti je potpuno sakriveno da na preko trećine teritorije vojni radari vojski susjednih država kontolišu naš vazdušni prostor na svim visinama – upozorava Tirak.

Neiskoristivi radari

– Osnovni razlog zašto nema ko da štiti bh. nebo je što nemamo niti kontrolu našeg vazdušnog prostora svih ovih dvadeset tri godine od proglašenja nezavisnosti. Tome je opet razlog što su, iskoristivši rat, određene kriminalne strukture preuzele vladavinu u oblasti vazdušnog saobraćaja i korupcijom i drugim metodama stalno sprječavali rad domaćih stručnjaka.

Potpuno ilegalno, samovoljno, su sklopili sporazum sa susjednim državama da oni kontrolišu naš vazdušni prostor na principima velike Srbije i Hrvatske uz grubo narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, nepoštivanju Ustava i izrazitog pljačkanja državnog budžeta – kaže Tirak.

Na isključivo kriminalni način, upozorava ovaj stručnjak, spriječena je isporuka izvanredno dobrog radara američke firme Northrop Grumman čije menadžere su oduševili bh. stručnjaci. Za nabavku tog radara, navodi Tirak dalje, još 1999. godine uplaćena je polovina novca, radar je trebao biti postavljen na vrh Bjelašnice.

U vezi ovog slučaja Tužilaštvo BiH vodi istragu od 2004. godine.

– Kriminal se dalje nastavlja tako što se 2006. godine nabavlja potpuno pogrešni radar od španjolske firme INDRA koji je tek 2011. godine instaliran na Jahorini. To je drugi po redu kupljeni pogrešni radar jer je prethodno u 2001. godini nabavljen radar na Sarajevskom aerodromu od francuske firme TALLIS. Radi se o izrazito starom polovnom radaru, višestruko pretplaćenom – otkriva Tirak.

Milionski kriminal u BHDCA i OS BiH

On kaže da se milionski kriminal odvija i u Direkciji za civilnu avijaciju BiH kao i u Bataljonu za osmatranje i javljanje unutar Oružanih snaga.

Direkcija civilne avijacije (BHDCA) je imala dva odsjeka koji su imali funkciju regulatora i pružanja usluga zašto jeste i namjena ova direkcija obzirom da smo površinski mala država a prelet preko cjelokupne teritorije traje dvadesetak minuta. Problem je postojao jer su egzistirale još dvije entitetske direkcije koje su bile neustavne i nefunkcionalne a pored niza anomalija poslovale su i sa računom izvan jedinstvenog entitetskog trezorskog računa. Kada su tužioci počeli istragu oko takvog poslovanja na brzinu i u tišini su ukinute entitetske direkcije.

Bataljon za osmatranje i javljanje ima izuzetan značaj za odbranu države i OS BiH. To je jedinica koja treba da kontroliše cjelokupnu teritoriju iznad površine zemlje i sprječava narušavanje i ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta vazdušnog prostora BiH.

Upravo je ovaj bataljon namijenjen da u svakom trenutku ima informaciju ko, kada, gdje i zbog čega se kreće našim vazdušnim prostorom. Nažalost, ova jedinica neradi ništa i ni najmanje ne ispunja zadatke i obaveze proistekle iz Ustava i zakona BiH. Sve oko ovog bataljona se drži u tajnosti a za tu oblast, potpuno beskorisno, troši se više od pet miliona KM nedostatnih budžetskih sredstava.

Potrebno je znati da identične vojne formacije imaju sve države svijeta pa i naše susjedne države koji kontrolišu vazdušni prostor Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a zbog spomenutih, faktički kvislinških, sporazuma njihovi vojni radari kontrolišu, svako svoju polovinu bosanskohercegovačkog zračnog prostora.

Da bi se u potpunosti onemogućili odbrabene sposobnosti BiH ali i iz lične koristi formirana je, potpuno nepotrebna i štetna, nova državna institucija 2009. godine koja je nazvana Agencija za pružanje usluga u zračnom prostoru BiH.

Pod utjecajem organizovanog kriminala i korupcije usvojen je čak i poseban zakon za tu Agenciju koji se od samog starta ne sprovodi (posebno član 29. vezan za imenovanja uprave).

Karakteristično za tu agenciju je opšte bezakonje, ne poštuju se domaći propisi i zakoni, pravilnik o platama samovoljno sprovode do basnoslovnih neopravdano visokim primanja, grade restorane, kupuju najskuplje automobile, osobe koje nazivaju kontrolore su školovani u pogrešnim institucija, necertificirani, zapošljavanje se uglavnom vrši bez konkursa, novac nekontrolisano ide mimo jedinstvenog trezorskog računa BiH a nešto manje od dvadeset milion KM je potpuno ilegalno prebačeno na račun Agencije.

Radari Srbije i Hrvatske idalje kontrolišu bh. nebo

Mogu se, kaže Tirak, nabrajati još mnoge  nezakonitosti u Agencija za pružanje usluga u zračnom prostoru BiH, prije svega, kaže, u Agenciji vlada nepotizam. No, najveći problem je što Agencija uopšte ne kontroliše bh. vazdušni prostor.

– Zbog pritiska javnosti, ali najviše zbog straha od krivičnog gonjenja, od 13. novembra prošle godine otpočeli su, uz skoro gebelsovu propagandu u medijima, tobožnju kontrolu ali samo do deset hiljada metara. Istovremeno je pokrenut proces sklapanja ugovora sa susjednim državama (ovog puta preko Vijeća ministara i Predsjedništva BiH) da oni nastave sa narušavanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i produže sa kontrolom našeg vazdušnog prostora iznad 10 hiljada metara.

Od javnosti su potpuno prikrili realnu situaciju iz koje se vidi da na preko trećine teritorije vojni radari vojski susjednih država kontolišu naš vazdušni prostor na svim visinama – tvrdi Tirak. (Kako izgleda vazdušna situacija vezano za te kvislinške sporazume prikazao je na ilustraciji).

Navodi kako Bosna i Hercegovina ima iste ili bolje stručnjake iz oblasti vazdušnog saobraćaja od susjedne Srbije i Hrvatske ali zbog izrazito jakog utjecaja organizovanog kriminala i korupcije na nosioce političke i sudske vlasti u BiH domaćim stručnjacima se ne daje dovoljno prostora.

Tirak upozorava da se pljačkanje budžeta BiH, nepoštivanje Ustava BiH i stalno narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine nastavlja i putem vazdušnog saobraćaja, prenosi Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close