Tinejdžer postao ‘naučna rock-zvijezda’, njegovo otkriće će spasiti živote

Rak gušterače je među najsmrtonosnijim vrstama raka. Prošle godine je 200 tisuća ljudi širom svijeta umrlo od te bolesti, a taj broj, nažalost, raste. No, jedan 15-godišnjak iz Marylanda izumio je jednostavan test pomoću kojeg je moguće otkriti rak gušterače u najranijoj fazi.

(Net.hr)

Mladi Jack Andraka se zainteresovao za rak gušterače nakon što je njegov bliski prijatelj umro od te bolesti.

“Na internetu sam pronašao podatke prema kojima se 85 posto svih slučajeva raka gušterače ustanovi kasno, kad je nekome ostalo manje od dva posto šanse za preživljavanje. Pomislio sam da to nije u redu. Trebalo bi poduzeti nešto”, ispričao je Jack o prvom osjećaju koji ga je doveo do pronalaska jednostavnog i jeftinog testa kojim se rak gušterače može otkriti u ranoj fazi.

Jack se bacio na istraživanje i na internetu otkrio da je kod osoba koje imaju rak gušterače u krvi povećana razina proteina pod nazivom mesotelin. Istodobno je čitao i o nanosondama, te došao na ideju kako ih “obaviti” antitijelima na mesotelin i tako ih iskoristiti da otkriju rak gušterače. Poslao je mailove s idejom svog istraživanja na više od 200 adresa, te je dobio odgovor sa Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoreu.

Jackov mentor na Johns Hopkinsu bio je doktor Anirban Maitra.

“Moram priznati da sam u početku bio veoma iznenađen da jedan 15-godišnjak piše sve to. Želio sam upoznati očigledno talentiranog mladog čovjeka i saznati o čemu je on to želio razgovarati, pa sam ga pozvao da mi predstavi projekt. Ostavio je veoma snažan dojam”, prisjetio se Maitra.

Tokom 2011. godine Maitra je ustupio Jacku dio svog laboratorija, u kojem je tinejdžer sedam mjeseci svaki dan, iza škole i vikendom, radio na svom testu, te je razvio jednostavan papirnati senzor koji može otkriti mesotelin u kapljici krvi ili urina. Test pokazuje prisustvo raka gušterače i 90 posto je pouzdan.

“Senzor je 400 puta osjetljiviji, 168 puta brži i preko 26 tisuća puta jeftiniji. Košta tri centa po testu i traje samo pet minuta”, kaže mladi istraživač.

Od tada je Jack patentirao svoj test i sada radi na razvoju jednostavnog testa koji bi se mogao kupiti u slobodnoj prodaji. Također, osvojio je glavnu nagradu na Intelovom Međunarodnom sajmu nauke i tehnologije, najvećem srednjoškolskom natjecanju na svijetu, održanom prošle godine u Pittsburghu, gdje je osvojio 75.000 dolara. Bio je najmlađi pobjednik dosad, a pobjedu je odnio u konkurenciji 1.500 studenata iz 70 zemalja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close