-TopSLIDEKošarkaSport

Timska igra najjače oružje Francuske

Bh. košarkašice očekuje teška utakmica

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra utakmicu četvrtine finala Eurobasketa protiv selekcije Francuske.

Francuskinje su velike favoritkinje ne samo u ovom meču nego i najveći su favoriti za osvajanje Eurobasketa.

Francusku ekipu krasi timska igra, čemu i svjedoče staistički parametri.

Vjerovali ili ne, najefikasnija košarkašica Francuske je tek na 14. mjestu, a riječ je o Sandrine Grudi, koja je na prosjeku 14.3 poena po utkamici, a druga je Endem Miyeme sa 12.3 poena po utakmici i to dovoljno govori koliko je timska igra Francuske dovedena do perfekcije.

Najbolja skakačica u ekipi je Valeraine Vukosavljević koja u prosjeku ima 8.3 skokova po meču, dok je najbolji asistent Marine Johannes sa 8.1 asistencijom po utakmici.

Francuskinje imaju i ujednačen šut iz igre. Trojke su im na 44%, a šut za dva poena je preko 50%.

Ekipu krasi i jaka odbrana, a u igri učestvuje svih 12 igračica u rosteru i bez konkurencije imaju najjaču klupu na Eurobasketu.

Zmajice očekuje teška utkamice, ali ne sumnjamo da će se boriti do kraja, ostaviti srce i zadnji atom snage na terenu.

***

Riječi francuske selektorice o reprezentaciji BiH i navijačima treba da budu motiv, ali i upozorenje
Gledala meč protiv Hrvatske

Ženska košarkaška reprezentacija BiH u srijedu od 18 sati najvažniju utakmicu u svojoj historiji, u četvrtfinalu Evropskog prvenstva za protivnika će imati Francusku.

U razigravanju za četvrtfinale Bosna i Hercegovina je pobijedila Hrvatsku 80:69, a susret s tribina Rhenus Sport dvorane je pratila i selektorica Francuske, Valérie Garnier.

“Ovo je naše prvo finale. Ako želimo ići do kraja, preostala su nam tri finala i ništa se ne može vratiti nazad. Ovo nam je najvažniji meč. Vidjeli smo dosta toga na Eurobasketu, prolaske timova od kojih se to nije očekivalo”, rekla je Garnier uoči meča.

Protiv Hrvatske se odlično upoznala s ekipom BiH. Njene riječi uoči meča izabranicama Gorana Loje mogu biti motiv, ali i neka vrsta upozorenja da ne smije doći do opuštanja.

“Vidjeli ste njihovu reakciju nakon pobjede. Radi se o maloj zemlji po broju stanovnika. Povezani su s navijačima. Radi se o opasnom timu predvođenim sa Jonquel Jonesa za koju znamo da više nije iznenađenje.”

“Moje djevojke su gledale meč. Vidjele se Bosanke, taj tim u prosjeku postiže 73 poena to je puno. Strašne šutiraju za tri poena. Bit će neophodno da dobro stojimo u odbrani, da sve igramo.

“Imamo recept moramo ga primjeniti. Moramo se pomiriti s tim da će Jones postizati poene. Imaju efikasne vanjske šutere. Prilagođavat ćemo se kako utakmica bude odmicala.”

Francuski mediji su pitali Garnier da i prokomentariše navijače BiH koje su okarakterisani kao veoma bučni i koji stvaraju odličnu atmosferu.

“Što je više navijača u dvorani, bolja je atmosfera. To su stvari koji privlače igračice, ali mislim da ih to neće uznemiriti. Računamo da će ih francuska publika utišati ili pokriti njihovu buku.”

“Vidjela sam fotografije navijača Bosne i Hercegovine koji podsjeća na tursku publiku. Stvarno stvaraju buku. Bosna pobjeđuje jer se opusti na svakom meču. Mogu pobijediti sve bez pritiska.”

“Radi se o timu koji se mora poštovati i ne smije se podcijeniti.Ne smijemo imati podcjenjivački stav”, zaključila je Garnier.

Portal SportSport.ba

Riječi francuske selektorice o reprezentaciji BiH i navijačima treba da budu motiv, ali i upozorenje
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close