-TopSLIDEBiHPrivreda

TIKA donirala 60 mašina za pogon šivaone u kojem rade zatvorenici KPZZT

Kazneno popravni zavodu zatvorenog tipa Zenica (KPZZT), uz finansijsku podršku Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA), svečano je danas pustio u rad pogon Šivaone.

TIKA je, kako je istakao direktor KPZZT Zenica Redžo Kahrić, na osnovu međusobnog ugovora potpisanog 28. aprila ove godine, za pokretanje ovog pogona uložio 168.000 KM, odnosno nabavio 60 novih šivaćih mašina i opremu za pripremu proizvodnje zaštitnih odjela za osuđenike i zaštitare te ustanove, ali i posteljine, zaštitne maske i slično.

-Pogon doprinosi procesu resocijalizacije osuđenih osoba, u izvršenju kazne zatvora u ovom zavodu. Ovim projektom, Uprava je u mogućnosti da zaposli veći broj osuđenih osoba, koje žele da budu radno angažovane, a prednost ovog projekta je što se nalazi u krugu Zavoda. Tako su u mogućnosti da se zaposle osuđene osobe, koje služe dugogodišnju kaznu zatvora. Značaj ovog projekta, koji smo realizovali s TIKA-om, ima učinak povećanja broja angažovanih osuđenih osoba, koje radno-okupacionim tretmanom imaju mogućnost sticanja novčanih sredstava koji im mogu poboljšati uslove života za vrijeme izdržavanja kazne zatvora – istakao je Kahrić.

Zarađenim novčanim sredstvima, napomenuo je, zatvorenici mogu pomoći i svojim porodicama, ali i steći znanje i iskustvo u struci koje će im omogućiti socijalno uređen život nakon “odležane” kazne zatvora. Kahrić navodi da će Šivaona moći zaposliti 100-njak zatvorenika, ali da ih je trenutno angažirano 20-ak. Zatvorenici će za početak na mjesečnom nivou zarađivati po 300 KM.

-Ovim projektom Zavod ima mogućnost šivenja i za druge institucije u Bosni i Hercegovini – kazao je Kahrić, dodajući da će, ako budu konkurentni na tržištu, biti u prilici za šiju odjeću i opremu i za druge slične zavode te policijske agencije u BiH, čime će steći uslove i za zapošljavanje novih zatvorenika.

Potpredsjednik TIKA-e Mahmut Cevik istakao je da je ta agencija već od 1995. godine u BiH te pruža podršku njenom razvoju. Zadnjih 20 godina, kako je rekao, godišnje realiziraju po 2.000 projekata.

-Ovdje smo zbog jednog zanimljivog projekta, da prisustvujemo otvorenju jednog proizvodnog pogona, koji je iz jednog aspekta ekonomski, a iz drugog edukativni. Mislim da nam je ovo prvi projekat u jednom zatvoru, među 5.000 realiziranih projekata na Balkanu – istakao je Cevik.

Ističe da je oko 200.000 učenika u balkanskim zemljama, kroz brojne projekte TIKA-e, dobilo bolje uslove za rad, a kroz projekte u medicinskom sektoru 1.500.000 ljudi ima priliku dobiti bolje medicinske usluge. Dosta su, kazao je, realizirali i projekata na polju ekonomskog osnaživanja stanovništva.

-Ali, mislim da je ovo jedan od najzanimljivijih projekata, realiziran u instituciji staroj više od 130 godina. Nadam se da će korisnici ovog projekta, osuđena lica, zahvaljujući projektu, doprinijeti prije svega svojim porodicama, ustanovi i ekonomiji ove regije. Želim iskazati i svoje poštovanje prema njima i njihovoj borbi – poručio je Cevik.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić zahvalio je TIKA-i i narodu Turske koji solidarno pomažu BiH. On je kazao i da je u toku sanacija tri zeničke škole te izgradnja jedne osnovne škole u Varešu.

-Republika Turska, zaista, ostavlja duboke tragove u narodu BiH. Ostavlja duboke tragove tako što solidarno pomaže BiH, a tamo gdje se na taj način solidarnost širi, tu ostaje i prijateljstvo – poručio je Kozlić.

Navodi kako je TIKA također donacijom mašina za šivenje, finansirala otvaranje Kabineta praktične nastave u Srednjoj mješovitoj školi u Zenici, a u Osnovnoj specijalnoj školi u Zenici ugradili i lift za učenike te škole. Saradnja je dobra i s Turskom vojnom misijom u BiH te Institutom Yunus Emre.

Svečanosti je prisustvovao i Hidajet Trako, pomoćnik federalnog ministra za izvršenje krivičnih sankcija.

 

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close