-TopSLIDEBiHPolitika

TI BiH: Vlada FBiH opstruiše primjenu Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala FBiH, čime je produžen rok za početak primjene ovog Zakona, i to do 1. jula 2017. godine.

Odgodu primjene Zakona federalna Vlada pravda nedostatkom materijalnih, tehničkih i infrastrukturalnih kapaciteta za uspostavljanje posebnih odjeljenja u Vrhovnom sudu i Tužilaštvu. Istovremeno, prije dvije sedmice Vlada FBiH je značajno povećala naknade za svoje članove i savjetnike, i to u jeku najavljenih rezova i racionalizacije troškova u javnom sektoru, saopćeno je iz Transparency International BiH, prenosi agencija Patria.

Pri kreiranju budžeta vodilo se računa o povećanju sredstava za potrebe zvaničnika i njihovih savjetnika, ali ne i za obezbjeđivanje uslova za primjenu najznačajnijeg zakona u borbi protiv korupcije.

Objašnjenje da se Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala ne može početi primjenjivati, jer za to nisu stvoreni materijalni uslovi, samo pokazuje da borba protiv korupcije nije na listi prioriteta aktuelne federalne Vlade. Transparency International u BiH (TI BiH) ističe da se odgađanjem roka za primjenu najbitnijeg antikoruptivnog zakona nikako ne doprinosi sprovođenju reformi i eurointegracijskih procesa kojima je cilj uspostavljanje vladavine prava. I ranije je postojala praksa uspostavljanja novih institucija ili donošenja novih propisa, a da nisu bila predviđena dovoljna sredstva za njihov rad i primjenu.

Zakoni se ne donose da bi bili mrtvo slovo na papiru, a produženjem roka za primjenu zakona koji bi trebao uspostaviti pretpostavke za sistemsku borbu protiv korupcije do 2017. godine obesmišljeno je njegovo donošenje.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close