logo
bios

Theresa May u suzama podnijela ostavku

Objavljeno prije 1 godina . u pet, maj 24th, 2019

Kao što se i predviđalo, britanska premijerka Theresa May podnijela je ostavku i najavila da odlazi iz središta britanske Vlade u ulici Downing za dvije sedmice, odnosno 7. juna.

May je u obraćanju u petak ujutro kazala da je kao premijerka pokušavala Veliku Britaniju napraviti državom za sve, a ne samo za neke.

Podsjetila je na referendum o Brexitu. ‘Uvjerena sam da ako u demokraciji građanima date izbor i oni donesu odluku, morate tu odluku implementirati’, poručila je.

Osvrnula se i na pregovore s Europskom unijom o Brexitu i sporazum za koji je tražila podršku parlamenta.

‘Pokušavala sam tri puta. Mislim da sam bila u pravo što sam ustrajala, al sada mi je jasno da je vrijeme za novog premijera da vodi proces brexita. Zbog toga podnosim svoju ostavku s petkom 7. juna’, rekla je May.

O svojoj ostavci je obavijestila saradnike kao i kraljicu, a dodala je i kako su pokrneuti mehanizmi za izbor njenog nasljednika. Na kraju govora je zaplakala.

Theresa May je u govoru poručila kako joj je služiti kao premijerka bila najveća čast u životu. “Bila sam druga premijerka u istoriji ove zemlje, ali zasigurno ne i zadnja”, rekla je.

“Bila mi je najveća čast u životu služiti zemlji koju volim”, rekla je May na kraju govora i počela plakati. Okrenula se i otišla.

Podsjetimo, Theresa May bila je pod sve većim pritiskom što su duže tekli pregovori o Brexitu. Mayina najnovija rješenja za Brexit nisu se dopala ni članovima njene stranke pa je pritisak sve veći.

Buka

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh