“The Washington Informer”: Sve je više moćnih žena u svijetu koje posjeduju veći liderski kapacitet od muškaraca!

Prema pisanju uglednog američkog lista “The Washington Informer”, enormnim porastom broja žena na čelnim pozicijama u velikom multinacionalnim kompanijama, međunarodnim organizacijama i državnim vladama, potvrđuje se veći liderski kapacitet od muškaraca, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

List navodi kako je najbolji primijer takvoj tvrdnji činjenica da mnoge poznate žene na čelnim pozicijama diljem svijeta ostvaruju velike rezultate u svome radu. Time se, ističu, mijenjaju dosadašnje tvrdnje da su “muškarci rođeni lideri”.

Tako menadžerica Facebooka Sheryl Sandberg poziva sve žene svijeta da se “pokrenu”, dok nova savjetnica kompanije “Yahoo” Marissa Mayer tvrdi kako su se društvena očekivanja od žena na čelnim pozicijama radikalno promijenila.

Bivša ambasadorica Grčke Gianna Angelopoulos, nadalje, tvrdi da žene moraju da se nametnu i da pokažu svoj liderski kapacitet.

“Angelopoulos je poznata po tome što je odigrala presudnu ulogu da Grčka dobije kandidaturu za ljetne Olimpijske igre u Atini 2004. godine. Ona je, također, jedna od 50 najmoćnijih žena u izboru magazina Forbes”, navodi se u američkom listu.

U tekstu se ističe kako je ”ona zasigurno žena koja pomjera granice shvatanja liderstva u svijetu”.

“Kao predsjednica Organizacijskog odbora za Olimpijske igre u Atini javno je odlučila da će manje vremena provoditi sa svojih troje djece, a više na radnom mjestu kako bi Grčka organizirala odlične Olimpijske igre. Jedne prilike muškim kolegama je kazala da jedna žena može postići sve što želi u životu”, piše The Washington Informer.

Međutim, u tekstu se podsjeća na činjenicu kako stoljećima traje debata ko posjeduje bolje liderske sposbnosti, žene ili muškarci.

“U ranim godinama 20. stoljeća studije su pokazale da su muškarci imali glavnu riječ na svim poljima. Ali, danas se stanje radikalno izmijenilo. Nove studije i istraživanja žene su proglasile pobjednicima”, navodi se u listu.

Posljednjih godina na menadžerskim pozicijama u moćnim kompanijama nalazi se sve više žena.

“Prema rezultatima ankete provedene 2013. godine među 600 direktora kompanija, a koje je objavljeno “Međunarodni žurnal za biznis i etiku”, žene su mnogo efikasnije u procesu donošenja odluka što doprinosi boljem učinku samih kompanija u konačnici”, piše The Washington Informer.

Međutim, u tekstu se napominje kako se većina žena u svijetu i dalje suočava sa ozbiljnim oblicima diskriminacije na radnom mjestu, društvu i samoj porodici.

“Tako su u SAD-u, kolijevci jednakosti i demokratije, žene u projseku plaćene 23 posto manje od muškaraca. Također, istraživanja su pokazala da je 2012. godine 14.3 posto žena na poziciji izvršnih direktora”, navodi se u američkom listu.

Prema nekim istraživanjima, žene su talentirane kao i muškarci, dok su njihove najveće prednosti inteligencija, ljepota, šarm i ženska intuicija.

Američki listi, na kraju, konstatira kako su pojedine žene, počevši od Margaret Thatcher i Hilary Clinton, srušile predrasude u svijetu da žene posjeduju slabije liderske i menadžerske sposobnosti od muškaraca.

(Anadolija/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close