The Independent pisao o Starom mostu

Poznati britanski list The Independent napravio je na svom portalu tekst o svjetskim mostovima,i, naravno, nije mogao zaobići ni onaj u Mostaru, u Bosni i Hercegovini.

“Dobar most može definisati jedan grad kao što je Golden Gate postao simbol San Francisca, most Harbour odredio sudbinu Sydneyja i Stari most definisao Mostar”, navodi The Independent.

Nadalje, autor Christopher Beanland, koji za ovaj list piše o arhitekturi, navodi da su mostovi postali simboli povezivanja ljudi bez obzira na to gdje se oni nalazili u svijetu.

“Današnji supermostovi su viši i duži nego ikada. Most Jiaozhou u Kini duži je od 25 kilometara dok je vijadukt Millau u Francuskoj viši od Eiffelovog tornja. Mostovi čine život ugodnijim i boljim”, navodi autor, pominjući da su arhitekti do sada crtali mostove koji povezuju Italiju i Siciliju, Španiju i Maroko, Argentinu i Urugvaj, Rusiju i Aljasku, Britaniju i Irsku…

Zasigurno, jedan od najčudnijih mostova bit će onaj koji će se graditi naredne godine. Radi se o staklenom mostu koji će povezivati dvije strane kanjona Zhangjiajie u kineskoj provinciji Hunan. Bit će dug 400 metara i služit će za razgledanje, navodi The Independent.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close