The Economist: Političari u BiH zaboravili građanima osigurati hljeb

U svom današnjem izdanju, magazin The Economist piše o krizi vlasti u Bosni i Hercegovini koja blokira integraciju zemlje u Evropsku uniju. “Političari u BiH konačno moraju raditi zajedno ako žele da se zemlja pridruži Evropskoj uniji.

Dok se političari u BiH svađaju oko izmjena Ustava, zaboravljaju da građanima osiguraju hljeb, zdravstvo i obrazovanje”, navodi magazin.

The Economist piše da ulaskom Hrvatske u EU, BiH u susjednu zemlju više neće moći izvoziti određene proizvode.

“Nakon što Hrvatska u julu ove godine uđe u EU, Bosanci više neće moći izvoziti jaja, meso i još neke proizvode u susjednu Hrvatsku jer se bosanski politčari ne mogu dogovoriti ko će certificirati i utvrditi da li su njihovi proizvođači zadovoljili sanitarne standarde EU-a”, navodi The Economist.

Magazin napominje da su bh. političke elite bile upoznate sa mjera koje moraju poduzeti kako bi zemlja spremno dočekala ulazak Hrvatske u EU.

“Bosanci su znali da se moraju pripremiti za ovaj trenutak. Međutim, Bošnjaci žele da to uradi država, dok Srbi žele da agencije u entitetima certificiraju domaže proizvode”, piše ovaj list. Također, podsjeća i na sastanak grupe bh. poljoprivrednika sa šefom Delegacije EU-a u BiH i specijalnim predstavnikom EU-a za BiH Peterom Sorensenom, na kojem su tražili da Sorensen riješi njihove probleme jer, prema njima, domaći političari se nikada neće uspjeti dogovoriti.

Prema pisanju The Economista, problem certificiranja domaćih proizvoda za tržište EU-a je gorući, ali nije jedini u BiH.

“Mirovnim sporazumom potpisanim 1995. godine neke državne funkcije su osigurane samo za Srbe, Bošnjake i Hrvate. Tako je 2009. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio da se takva praksa mora ukinuti. Ali političari u BiH još nisu postigli rješenje. Ako ne postignu rješenje ovih dana, mogli bi izgubiti vrijeme do izbora 2014. godine”, navodi magazin The Economist.

(Anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close