PolitikaRegion

Težak poraz Haradinaja na Kosovu

KOSOVO SLAVI NOVOG PREMIJERA, TEŽAK PORAZ HARADINAJA I VESELIJA: Dobre vijesti za Bosnu i Hercegovinu…

„Demokratska partija Kosova preći će u opoziciju, ali nastavit ćemo da služimo narodu i državi“, kazao je Veseli.

Prema preliminarnim rezultatima sa 95,88 odsto prebrojanih glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, Pokret Samoopredjeljenje je pobjednik sa samo 0,74 posto glasova više od Demokratskog saveza Kosova.

Samoopredjeljenje je dobilo 197.966 glasova, a Demokratski savez Kosova 192.300 ili 25,05 posto glasova, javila je Beta.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 162.342 ili 21,15 posto glasova, dok je koalicija Alijansa za budućnost Kosova sa Socijaldemokratskom partijom Kosova dobila 89.287 glasova, odnosno 11,63 posto prebrojanih glasova.

Prema preliminarnim rezultatima koalicija Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nije uspjela da pređe izborni prag od pet odsto, pošto je osvojila 37.786 glasova, odnosno 4,92 posto.

Srpska lista je osvojila 47.633 glasova ili 6,21 posto i time dobija svih deset garantovanih mandata koji pripadaju srpskoj zajednici.

Kadri Veseli priznao poraz

U ove rezultate nisu uključeni glasovi putem pošte, glasovi dijaspore i osoba sa posebnim potrebama čije brojanje treba danas da počne.

Ukupna izlaznost na izborima je bila 800.122, ili 43,22 posto, a od toga, važećih glasačkih listića je bilo 766.904, a nevažećih 39.136.

Anadolija je ranije javila da su se pristalice Samoopredjeljenja sinoć okupile na centralnom Trgu Skenderbeg u Prištini kako bi proslavili pobjedu.

Pokret Samoopredeljenje nikada do sada nije bio na vlasti na Kosovu.

Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli je priznao poraz na izborima, rekavši da prihvata odluku građana Kosova.

„Demokratska partija Kosova preći će u opoziciju, ali nastavit ćemo da služimo narodu i državi“, kazao je Veseli.

Prema svemu sudeći novi premijer Kosova bit će Albin Kurti, čovjek koji se zalaže za ukidanje nametnutih carina prema Bosni I Hercegovini.

(SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close