Tešanj: Večer sjećanja na Omera Pobrića

Večeras je u Tešnju upriličen peti po redu koncert u znak sjećanja na Omera Pobrića. I ovaj put iza organizacije ovog koncerta stoji Damir Galijašević, koga smo pitali koliko je zapravo teško organizirati ovakvu vrstu sjećanja na velikog doajena Omera Pobrića.

Damir Galijašević ističe da organizirati sjećanje na ovog velikana nije jednostavno, ali je u svakom slučaju plemenito i uvjeren je da čini dobru stvar, jer je ovo jedini koncert u znak sjećanja na nekog od doajena sevdalinke koji ima kontinuitet od 5 godina.

Omer Pobrić je čitav svoj život uložio u očuvanje i promociju sevdalinke kao nacionalnog blaga. Shodno učinjenom za očekivati je da se njegov lik i djelo poštuje, a upravo ova činjenica bila nam je posebno zanimljiva u razgovoru sa Damirom Galijaševićem koji smatra da se lik i djelo Omera Pobrića danas poštuje malo u odnosu na njegove zasluge, ali i izuzetno značajno u odnosu na ostale znamenite rahmetlije.

Ovo je već peti po redu koncert u znak sjećanja na Omera Pobrića, a šesti događaj kojim se sjećamo njegovog imena i djela. U januaru ove godine proučili smo Bosanski mevlud, nagrađeno djelo Omera Pobrića, za rahmet duši autoru, a prije 4 godine CKO Tešanj organizirao je naučni skup o njegovom liku i djelu. Mislim da je sve to zapravo najveće što jedan umjetnik može dobiti od svog rodnog grada napominje Damir Galijašević.

Već u uvodu napomenuli smo da je ovo peto veće sjećanja, od Damira saznajemo da mu je teško sada govoriti o budućnosti ove manifestacije. Student sam u Sarajevu a svih ovih 5 godina bio sam nosilac svih aktivnosti za ovu manifestaciju, te će biti mnogo teže u odsustvu organizovati nešto. Ali vidjet ćemo blagovremeno, kaže on.

Ove godine rahmetli Omeru Pobriću je dodjeljeno i općinsko priznanje posthumno, pa smo zamolili Damira Galijaševića da nam prokomentira dodjelu priznanja: Omer Pobrić je to zaslužio, ponosan sam što na neki način stojim i iza te inicijative jer njegovo djelo, ljubav prema svom rodnom mjestu i promocija istog kroz svih 45 godina karijere je neosporno, napominje Galijašević.

Posjetioci su večeras mogli uživati u interpretacijama djela Omera Pobrića a koje su za njih izveli: Hasiba Agić, Nusreta Kobić, Esad Kovačević, Džavid Pamuković, Slobodan Lalić, Hamid Ragipović Besko, Hasna Kašmo, Azra Husarkić i Zanin Berbić u pratnji orkestra Damira Galijaševića, dok je voditeljski posao ove noći obavio Enver Šadinlija.

Rifa Vilašević
zosradio.ba

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close