Tešanj: Promovisana knjiga ˝40 GODINA ŽUPE JELAH˝

Sinoć je u prepunoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj održana promocija prve monografije župe Jelah pod  nazivom ˝40 GODINA ŽUPE JELAH˝, a u sklopu manifestacije Ljeto u Tešnju

Durak Ivan, predsjednik HKD “Napredak” podružnica Tešanj nam je rekao: “Jako je teško govoriti o samoj vrijednosti knjige, to nikako ne možemo da izrazimo ali po samome današnjem odazivu na ovaj događaj i po prethodnom koji je bio u Jelahu možemo reći da smo jako zadovoljni. Sama knjiga mnogo toga govori o župi Jelah u kojoj ima dosta nastanjenog hrvatskog stanovništva, što je još jedan veći doprinos ovom djelu i veoma nam je drago da su ljudi prepoznali vrijednost ove knjige.

Tonko Rajkovača, arheolog sa Univerziteta Kembridž:ističe da iako živi u inostranstvu, i dalje brine o svom kraju te kaže: “ Kad su mi ponudili da radim na ovom projektu, moj zadatak je bio da radim tešanjsku crkvu. i pošto sam rođen pored te crkve, cilj mi je bio da uradim nešto da se jednom rješi ta dilema: zašto je crkva uopće napravljena, u kom periodu je napravljena – jer se spominjalo više datuma.”

Mnoge dileme i nejasnoće o samom djelovanju župe Jelah su izdavanjem ove monografije nestale.

Damir Nuhbegović, jedan od promotora i autora ističe: “U startu samom, mogu samo čestitati, ne samo vjernicima i duhovnim liderima nego i svim ljudima župe Jelah, jer je ovo zaista jedno predivno i krasno izdanje. Možemo kazati  da smo uradili jednu knjigu koja se bavila historijatom/poviješću župe Jelah od njenog nastanka 1975.godine pa sve do danas.” Svoje čestitke prof. Damir Nuhbegović je uputio i župi Jelah, koja je prema njegovom mišljenju savršeno očuvala arhiv.

Izdavač ove monografije je HKD Napredak” podružnica Tešanj. Promociju su uveličali svojim lijepim glasovima s nekoliko muzičkih numera članovi Župnog zbora.

Piše: Rifa Vilaševic
zosradio.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close