Telemach: Istupili smo iz AKOP-a

Nakon što je portal Teve jučer objavio informaciju o istupanju Telemacha iz udruženja kablovskih operatera AKOP, ovaj kablovski operater potvrdio je da je ova informacija tačna..

“Razlog istupanja je neslaganje sa privatiziranjem samog udruženja od nekih njenih članica za postizanje vlastitih ciljeva koji su u nekim slučajevima bili i upitno legalni, te predstavljali sukob interesa, a u kojima nismo prepoznali benefite, već negativne posljedice za ostale članove AKOP-a uključujući i sam Telemach. Sistemom preglasavanja od strane nekih članica za navedene odluke sa glasovima tvrtki u vlastitom suvlasništvu, Telemach je zaključio da ne može dopustiti da bude predstavljan od strane takvih članica”, stoji u saopštenju Telemacha.

Telemach ističe da je AKOP, dok je još u nekim prošlim vremenima, vođen ljudima koji su ga i osnovali imao smisao,  pa je radi zajedničkog broja korisnika ispunjavao svoju svrhu time sto je omogućavao bolje pregovaračke pozicije u pregovorima sa programskim kućama, brinuo o legalnosti poslovanja članica, jačao poziciju kablovskih operatera prema regulatoru i ostalim državnim institucijama. “Danas, nakon nekoliko kompromitirajućih poteza onih koji ga danas pokušavaju voditi, nažalost to više nije slučaj”, ističe Telemach.

“Neke posebne posljedice ove naše odluke ne očekujemo, dok AKOP-u ne predviđamo dugoročnost postojanja u trenutnoj konstalaciji interesa, odnosno članova i Upravnog odbora.

Prava za distribuciju sadržaja odnosno autorskih prava regulirali smo, kao što ćemo i u budućnosti samostalno u direktnoj komunikaciji s vlasnicima programskih prava, kao i kroz udruženja za kolektivna prava predviđene zakonom BiH, a svakako i kroz grupaciju kojoj pripadamo.

Telemach ostaje pojedinačno najveća TV platforma i jedan od vodećih fiksnih telekom operatora u BiH, sa konstantnom orijentacijom prema kvaliteti, zahtjevima korisnika i inovativnim ponudama kojima postavljamo nove standarde u telekom uslugama”, stoji u saopštenju kablovskog operatera Telemach.

(Vijesti.ba/teve)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close